Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/pan10000/honlapok/badacsonytomaj.hu/templates/untitled/functions.php on line 188

A település borkultúrája

Badacsony szellemiségét természetesen alapvetően évszázadok óta befolyásolta áthatotta a borhoz, a borkultúrához fűződő kapcsolata. A bor meghatározza az itt élők életét, sorsokat formált, kultúrát, történelmet alakított.

Badacsonytomaj a történelmi badacsonyi borvidék központja, országosan, de az országhatárokon túl is jól ismert.

  • Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetünk nem csak a kisrégió, hanem az észak Dunántúl kutató-fejlesztő borászati központja.
  • A párizsi székhelyű Nemzetközi Borászati Hivatal a "Szőlő és Bor Nemzetközi Városa" kitüntető címet adományozta Badacsonytomajnak 1987-ben.
  • A különböző hazai és nemzetközi borversenyeken kiváló eredmények, fényesebbnél-fényesebb díjak jelzik borászaink erőfeszítéseit, boraink minőségét.
  • A badacsonyi borászok Vinum Vulcanum néven borrendet alapítottak.
  • A borkultúrára épülő idegenforgalom, valamint az általános területfejlesztés érdekében a környező településekkel létrehozták a Badacsonyi Borút Egyesületet.

Borainkról
Költők és tudósok, festők és híres utazók hajoltak meg a Badacsony szépsége előtt, nevezték borát az istenek nektárjának, melyben a kialudt vulkán tüze tovább ég. A hegy és a víz szerelmének gyümölcse ez a bor.

A rómaiak előtt is lehettek itt szőlőültetvények, mégis Probus császár idejében lett virágzó szőlőültetvény e vidék.
A badacsonyi bor az ő pincéiben szerezte meg a hírnevét és nemes karakterét, melyre az akkoriban bevezetett VINEA PANNONIA NOBILIS DISTRICTUS tájmegjelölés is utal fejedelmi eredetvédjegyként.

A "badacsonyi", melyet Hamvas Béla hímbornak nevez és borkatalógusa csúcsára helyez, nem csak honfitársaink körében szerezte meg a legmagasabb elismerést. A híres francia szaktekintély Alexis Lichine híres borenciklopédiájában e vidék vulkanikus talajának és különleges klímájának tulajdonítja, hogy a legkiválóbb fehérborok teremnek errefelé.

A badacsonyi karakter nem a képzelet szüleménye, hiszen egyedülálló módon a vulkanikus talajból adódóan nem csak borkősav, hanem borostyánkősav is található ezekben a borokban. A hegyekkel, erdőkkel védett déli lejtők édesre érlelik a szőlőt, a Balaton víztükre kiegyenlítően hat mind a fagyos télre, mind a forró nyárra, fokozza a páratartalmat és mindezek eredményeként tüzes, testes, páratlanul harmonikus borok teremnek e tájon. Sőt az estig felmelegedett bazaltkőzet még tovább sugározza ki hőjét, így a nap folyamatosan érleli a badacsonyi szőlőt.
Tegyünk most egy képzeletbeli borkóstolót, melyre kedves olvasóinkat szeretettel meginvitáljuk. Üljünk asztalhoz, vagy egy badacsonyi pincében a hordó mellett lehet tölteni az első pohár bort.

Borfajták
A sort a francia földről származó PINOT GRIS - Szürkebarát nyitja. Magas extrakttartalma, harmonikus alkohol-sav aránya, kerek-gömbölyűvé formálják. A pohárba kiöntött bor, mint az olaj, aranyos zöldes-sárgás, csillog és mozog. Évjárattól függően hol száraz, hol kissé édeskés, de mindig testes nehéz bor. Mint a tűz, folyik szét az erekben, különleges illata és zamata egyedülállóvá teszi.


Szürkebarát

Párja a Kéknyelű, Badacsony másik uralkodója. Kizárólag itt termesztik. Ősi magyar fajta. Savainak eleganciája és finomsága, férfias jellege, hosszúsága (Codaile értéke) különleges bouquet ad a bornak. Keveset terem, ez még értékesebbé teszi!

Kéknyelű

A hegy uralkodó fajtája az Olaszrizling. Kiegyensúlyozott termésmennyisége és kiváló minőségű bora miatt sokan telepítik. Borának színe zöldes, illata táj- és fajtajelleg, harmonikus egysége. Íze zamat, kissé rezedára emlékeztető, kellemes mandula kesernyésségű. Savai tökéletesen olvadnak bele a test, az alkohol, az illat és a zamat csodálatos harmóniájába.

Olaszrizling


Budai Zöld: Bár neve más tájra utal, hiszen valamikor Buda környékén termesztették, onnan került a badacsonyi borvidékre, annak is a legrangosabb helyére a Badacsony bazaltmálladékos oldalaira. Jó évjáratok kiváló minőséget adó fajtája. Savai markánsak, üde friss íze, illat és zamat anyagai finomak. Száraz jellegű bor, leves előtti "40 csepp" kiváló étrendi hatású.    

Ritkábban emlegetett, de a borvidék egyik legkiválóbb fajtája a Chardonnay. Bora fajtajelleges, finom illatú, kemény karakterű, gyorsan fejlődő, sok évig értékelhető, megőrizhető. Savai élénkek és finomak, magas a cukormentes extrakttartalma.

Chardonnay

A vidék egyik legjellegzetesebb bora a Rajnai Rizling. Magyarországon, mint különleges száraz bort régóta ismerik. Bora finom illatú és zamatú, általában kemény karakterű, savai finomak, harmonikusak.    

Talán legkedveltebb - főleg a hölgyek körében - a Badacsonyi Muskotály. Színes aranysárga. Különös báját és sikerét - intenzív illatán kívül - kellemes édességének köszönheti.    

A Zeusz a magyar nemesítés remeke. Bora alkoholban gazdag, extrakttartalma kimagasló. Savai jó összetételűek, harmoniusak. Sikerének titka, hogy ebben a pohárban találkozik a szakember és a fogyasztó ízlése.    

A Juhfark ősi magyar eredetű szőlőfajta. Kevés helyen termelik, középérésű. Egy-egy kedvező évjáratban szép savaival hívja fel magára a figyelmet. Ősi recept szerint: fiú utód születése várható fogyasztása után.    

A sorra vett fajtákról méltán mondhatjuk, hogy Badacsony legkiválóbbjai. Az itt élők hosszú évszázadokon át követték elődeik fáradságos szőlőművelő életét, néha keserűséggel, de legtöbbször szeretettel, szenvedéllyel. A történelem talán legősibb és talán legszebb termelési kultúrájáról van szó, amikor a borról beszélünk. Másképp veszi a kezébe poharát, aki ismeri ezt a folyamatot, megtanulja tiszetlni ez a verejtékkel és szeretettel termelt isteni nedűt.

A borkóstolónk során a történelem útjait jártuk, a rómaiaktól átívelve 2 évezredet, hozzánk vezetett az út, régi szőlők mezsgyéjén, és kiváló borok kóstolásán, dicséretén keresztül.

Forrás: Kozáry Géza: Badacsonyi Krónika
Kardos-Havas-Weller: Badacsonyi Borkóstoló

Vidékünk legszebb hagyományai közé tartozik a szüreti mulatság. A szüret, különösen a bőséges szüret mindenki számára ünnep volt Badacsonyban. A földbirtokosnak a jómódot, a gazdagságot, a szőlőművelőknek pedig kenyeret jelentette.

 

 

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése


Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Borbarangolás és Régiós Buszjárat

Önkorm. szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!