A VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEK NTAK REGISZTRÁCIÓJA

A VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEK NTAK REGISZTRÁCIÓJA

Tisztelt vendéglátóhely üzemeié tetők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVL törvény (továbbiakban: Turizmus Tv.) 12/A §-a értelmében,

minden hazai vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles 2021. november 1. napjával a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (a továbbiakban: NTAK) üzemeltetője által e célra működtetett elektronikus felületen a regisztrációt megkezdeni, továbbá az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzletek kötelesek ott - a vendéglátó szoftver alkalmazásával—2022. július 1. napjától napi szinten adatot szolgáltatni.

Részletek:

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019. (X.15.) Komi, rendeletét (a továbbiakban: 235/2019. Korín, rendelet) 2. § 15. pontja szerint, adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet: az a vendéglátó üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének pénztárgéppel köteles eleget tenni a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugta kibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet alapján.

A 235/2019. Korm. rendelet 2. § 17. pontja szerint, a vendéglátó szoftver: az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet üzemeltető által kötelezően használt olyan informatikai program, amely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas.

A 235/2019. Korm. rendelet 12. §~a szerint, az üzemeltető - a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal kötött együttműködési megállapodás alapján - az e rendelet hatálya alá tartozó vendéglátó üzlet üzemeltetők által átadott adatokat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ útján továbbítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.

A Kormány az NTAK üzemeltetőjeként a Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvény társaságot (a továbbiakban: MTÜ) jelöli ki.

A fent rögzítettek értelmében minden hazai vendéglátó üzletet regisztrálni kell az NTAK-ba, adatszolgáltatásra azonban nem minden regisztrált vendéglátó üzlet köteles, mivel a235/2019. Korm. rendelet az online pénztárgépek használatához köti az adatszolgáltatási kötelezettséget.

A KÖVETKEZŐ VENDÉGLÁTÓHELY TÍPUSOK ESETÉBEN KÖTELEZŐ A REGISZTRÁCIÓ ÉS A NAPI SZINTŰ ADATSZOLGÁLTATÁS IS AZ NTAK FELÉ:

■■ étterem, TEAOR'08: 5610 — Éttermi, mozgó vendéglátás.

-      büfé, l’EAOR'08: 5610 — Éttermi, mozgó vendéglátás.

-       cukrászda, T’EAOR’08: 5610 — Éttermi, mozgó vendéglátás.

-       kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEAOR’08: 5630 - Italszolgáltatás

-       italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 - Italszolgáltatás

-       zenés-táncos szórakozóhely, TEAOR’08: 5630 - Italszolgáltatás

" gyorsétterem, TEAOR'08: 5610 — Éttermi, mozgó vendéglátás.

-       alkalmi vendéglátóhely, TEAOR'08: 5610 — Éttermi, mozgó vendéglátás.


AZ ALÁBBI HÁROM VENDÉGLÁTÓHELY TÍPUSNAK KIZÁRÓLAG A REGISZTRÁCIÓS KÖTELEZETTSÉGET KELL TELJESÍTENIE, DE ADATOT NEM KELL SZOLGÁLTATNIA AZ NTAK FELÉ:

-      munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEAOR'08: 5629 - Egyéb vendéglátás;

-      rendezvényi étkeztetés, TEÁOR'08: 5621 — Rendezvényi étkeztetés;

-      mozgó vendéglátóhely, TEÁOR'08: 5610 — Éttermi, mozgó vendéglátás

A vendéglátóhely típusokat a kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 2/0/2009. (IX. 29.) Kormány, rendelet (a továbbiakban: 2/0/2009. Korm. rendelet) 4. melléklete rögzíti.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a 210/2009. Korm. rendelet 27. § (6)-(7) bekezdései értelmében a jegyző a vendéglátó üzlet NTAK-ba történő adatszolgáltatási tevékenységét évente legalább egy alkalommal hatósági ellenőrzés keretében ellenőrzi. A jegyző köteles értesíteni az NTAK-ot azon vendéglátó üzletekről, amelyeknek alkalmaznia kell vendéglátó szoftvert, de azzal nem rendelkeznek, vagy az NTAK-ba nem regisztráltak, vagy a kötelező adatszolgáltatási kötelezettségüket nem vagy nem megfelelően teljesítetik.

A Turizmus Tv. 9/C. § (1) bekezdése szerint, a vendéglátó üzlet üzemeltetője a tevékenysége megkezdésétől számított 5 napon belül köteles regisztrálni az NTAK-ba.

Az MTÜ a vendéglátó üzlet üzemeltetője részére a vendéglátó szoftvert térítésmentesen biztosítja.

A regisztrációs felület megnyitásáról bővebb információk hamarosan az NTAK információs oldalán lesznek olvashatóak: https://info.ntak.hu/.

Kérjük fenti tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét, a hivatkozott jogszabályban foglaltak tanulmányozását és az ott előírtak teljesítését.

 

 

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése


Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Borbarangolás és Régiós Buszjárat

Önkorm. szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!