Lakossági Tájékoztató

Tisztelt Ingatlantulajdonos!

 

A településen társaságunk látja el a közterületkarbantartással, strand- és parkoló üzemeltetéssel és temetőhasználattal kapcsolatos feladatokat. Kérjük, hogy ezen tájékoztatót figyelemmel olvassák el és a benne foglaltak szerint segítsék a további munkánkat.

 

Közterület karbantartás, melyhez kapcsolódóan felhívjuk szíves figyelmüket a 30/2004. (IX.30.) önkormányzati rendeletben foglaltakra és azok betartására kérjük Önöket.

4.§ (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

a)         Az ingatlan előtti járda (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), továbbá ha a járda és az út között kiépített vagy kiépítetlen terület van, annak gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, a hó eltakarításáról és a síkosság mentesítésről.

b)        A járdaszakasz melletti vagy a tulajdonos terültén átvezető nyílt árok és ennek műtárgyai tisztán tartásáról, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásáról, független annak tulajdonjogától.

c)         Tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körül járására szolgáló terület tisztántartásáról és csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

d)        A beépítetlen telekingatlan tisztántartásáról és gyom mentesítéséről.

e)         A telekingatlanról a járda és az úttest fölé nyúló, valamint az elektromos vezetékeket megközelítő növényzet megfelelő nyeséséről.

f)         A telek tulajdonosa a telkén áthúzódó természetes úton kialakult vagy épített vizes árkot meg nem szüntetheti, annak folyásirányában akadályt nem építhet.

(2)   Két szomszédos terület, épület közötti közforgalmi területsáv vagy átjáró esetén a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosok között 50-50%-ban oszlik meg.

(3)   Az üzletek és egyéb elárusító helyek, vendéglátóegységek, intézményeik és szolgáltató egységek előtti járdaszakaszt, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet - a nyitva tartás ideje alatt - a tulajdonos köteles tisztán tartani.

(4)   Az ingatlan előtti járdát a tulajdonos naponta mind a téli, mind a nyári időszakban legkésőbb reggel 7.00 óráig köteles letakarítani és a hulladékot az összegyűjtött háztartási hulladékkal együtt elszállíttatni.

 

 

Hulladékgyűjtés

Badacsonytomaj város területén a lakossági hulladék elszállítását és hulladékszállítási díjak számlázását az előző évekhez hasonlóan az NHSZ Tapolca Kft. végzi. A szemétszállítási nap továbbra is a hétfői nap. Az állandó lakosoktól minden hónap első csütörtökén történik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés.

A nem állandó lakcímmel rendelkező ingatlantulajdonosok a továbbiakban is a település több pontján megtalálható szelektív hulladékgyűjtő szigetek gyűjtőedényeibe tudják elhelyezni a szelektív hulladékot, a díjfizetésnek megfelelő időszakban, április 1-től szeptember 30-ig.

A házhoz menő lomtalanítás Badacsonyörs és Badacsony településrészeken 2021. április 12-én, Badacsonytomajon 2021. április 16-án történik az NHSZ Tapolca szervezésében, amely előzetes regisztrációhoz kötött a korábbi évek gyakorlata alapján (elérhetőségük a számlán található, vagy a https://www.nhsztapolca.hu/ honlapon arról tájékozódhatnak).

 

Strandi információk

A strandok rendjéről szóló 6/2019.(III.29.) önkormányzati rendeletben foglaltak szerint a 2021-es évben, az üzemeltetésünkben lévő strandokra jelenleg változatlan áron lehet belépőjegyet és bérletet váltani. (Badacsonytomaji Városi Strand, Badacsony Strand)

A 2021. január 1-jén badacsonytomaji állandó lakóhellyel rendelkezőknek április 1-től június 30-ig lesz lehetőségük a kedvezményes éves bérlet megváltására.

Badacsonytomaji ingatlannal rendelkező, nem állandó lakosoknak ingatlanonként 2 db idénybérlet adható ki. (Üdülős kedvezményes kártya) Az idénybérlet kiváltásához a befizetett építményadó igazolása szükséges.

A strandok tervezett nyitása: 2021. május 28.

 

Parkolás

A településen található fizető, és nem fizető parkolók üzemeltetését cégünk végzi a 7/2019.(III.29.) önkormányzati rendelet alapján.

A társaságunk által üzemeltetett fizető parkolókban a parkolódíj változatlan marad. Amennyiben Magyarország Kormánya lehetővé teszi, 2021. április 1-től október 31-ig tart a díjfizetési kötelezettség.

Személygépkocsikra minden parkolóban egységesen 300,- Ft az óradíj és 1.500,- Ft a napijegy.

Bérletek kiadását április 1-től végezzük. Állandó lakóhellyel rendelkezőknek az éves parkoló bérlet ára 6.000 Ft.

 

Temető használat, sírhely megváltás

Felhívjuk a Tisztelt Hozzátartozók figyelmét, hogy az 1995. év előtt megváltott sírhelyek megváltási ideje lejárt. Kérjük, hogy ezek újra váltásáról, vagy a sírhelyről történő lemondásról gondoskodni szíveskedjenek!

Az egyes sírhely megváltási díja 25 évre 24.000,- Ft, a dupla sírhely díja 40.000,- Ft azonos időtartamra.

A temetőben történő vállalkozó által végzett munkák után egyszeri 5.000,- Ft létesítmény használati díjat kell fizetni.

 

Elérhetőségeink:

Személyesen: Badacsonytomaj Fő utca 14. II. emelet

Telefonon: 0687/571-048 vagy 0630/4246-148

email: info@bvu.hutemeto@bvu.huparkolas@bvu.hu

Segítő együttműködésüket és a szabályok betartásában való közreműködésüket előre is köszönjük és jó egészséget kívánunk minden kedves lakosunknak, régi és leendő ügyfelünknek.

 

 

Badacsonytomaj, 2021. február 08.

Badacsonytomaj Városüzemeltető Közhasznú Nonprofit Kft.

 

 

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése


Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Borbarangolás és Régiós Buszjárat

Önkorm. szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!