PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉSRE FELHÍVÁS 2017.06.

PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉSRE FELHÍVÁS

 

 

Felhívom a Tisztelt Ingatlantulajdonosok és Földhasználók figyelmét, hogy a parlagfű elleni védekezés jogszabály által előírt kötelezettség az ingatlanok birtokosai (használói, tulajdonosai) számára.

 

A parlagfű Magyarországon, a legnagyobb területen előforduló és legelterjedtebb gyomnövény, melynek egészségügyi és gazdasági károsító hatása rendkívül jelentős. Ezért kérjük a lakosságot, hogy mindannyiunk egészségének védelme érdekében akadályozzuk meg a parlagfű terjedését.

 

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése (továbbiakban: a törvény) értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

 

E határidő után a védekezések ellenőrzését illetve a fertőzött területek felmérését belterületen a település jegyzője, külterületen a járási földhivatalok mezőgazdászai végzik. A parlagfűvel fertőzött területek ismeretében a területileg illetékes Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok (belterület esetén a település jegyzője) a kötelezettség elmulasztása esetén elrendelik a közérdekű védekezést, mely azonnal végrehajtandó.

 

Aki a kötelezettségnek az előírt határidőn belül és felszólításra nem tesz eleget, a törvény 60 § (1) bekezdés c) pontja alapján – többször is kiszabható – növényvédelmi bírsággal sújtható, melynek összege az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008.(VII.31.) Kormányrendelet alapján számítandó, és a gondozatlan terület nagyságától függően 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet. A bírságot és annak kamatát adók módjára a Nemzeti Adó és Vámhivatal hajtja be.

 

A település, a Balaton kiemelt üdülő övezetéhez tartozik, ezért kiemelt jelentőségű, hogy zöldterületei mindig rendezettek legyenek . Ezúton kérek ezért minden földhasználót, hogy az ápolt egészséges környezet, a lakosok egészsége érdekében végezzék el területeik gyommentesítését, ápolását, valamint a folyamatos gyommentes állapot fenntartását.

 

 

Badacsonytomaj, 2017. június 26.

 

 

Tisztelettel:

 

 

Wolf Viktória

jegyző

 

 

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése


Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Borbarangolás és Régiós Buszjárat

Önkorm. szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!