2022.05.13. rendkívüli testületi jk.

Badacsonytomaj Város Önkormányzat

Képviselő-testülete

Szám: 14/2022.

 

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

 

Készült: Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2022. május 13-án (péntek) 13.00 órai kezdettel megtartott rendkívüli, nyílt üléséről.

 

Jelen vannak: 

Krisztin N. László                              polgármester

Török Zoltán                                      alpolgármester

Borbélyné Galambos Gabriella           képviselő                                            

Forintos Ervin                                    képviselő

Hartai Béla                                         képviselő

Mékli Bernadett                                   képviselő                                           

Takács Lajos                                       képviselő                                            (7 fő)

 

Tanácskozási joggal jelen van:

Dr. Bodnár Attila                               jegyző                                                 (1 fő)

 

Meghívottak közül jelen vannak:

Gyimesi Mónika                                igazgatási-műszaki ügyintéző

Molnár Mihály                                  pályázati referens

Tamás Lászlóné                                kvi és adóosztály vezető

 

Part Andrásné                                 jegyzőkönyvvezető                               

 

                                                              

                                NAPIRENDEK ELŐTT

 

Krisztin N. László polgármester köszönti a megjelent képviselőket és a meghívottakat. Megállapítja, hogy 7 képviselőből 7 fő jelen van, az ülés határozatképes, azt megnyitja. Jegyzőkönyv hitelesítőnek Takács Lajos képviselőt, jegyzőkönyvvezetőnek Part Andrásnét javasolja. Kéri, hogy aki a személyi javaslatokat elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi határozatot:

 

134/2022. (05.13.) képviselő-testületi határozat

Jegyzőkönyvvezetőről, jegyzőkönyv hitelesítőkről

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Krisztin N. László polgármester javaslatára Takács Lajos képviselőt jegyzőkönyv-hitelesítőnek, Part Andrásnét jegyzőkönyvvezetőnek elfogadja.

 

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a meghívóban 3 napirendi pont szerepel. Kérdezi, hogy a napirend módosítására van-e javaslat. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a meghívó szerinti három napirendi pont tárgyalásával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi határozatot:

 

135/2022. (05.13.) képviselő-testületi határozat

Napirendek elfogadására javaslat

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. május 13-i  

rendkívüli, nyílt ülésének napirendjét 3 napirendi ponttal elfogadja.

 

  1. Badacsonytomaj Város Önkormányzatának TOP-2.1.2-16-VE1-2017-0004 kódszámú, „Badacsonytomaj zöldváros kialakítása II. ütem” című pályázat lezárása

     Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

  1. Badacsonytomaj Város Önkormányzatának GINOP-7.1.9—17-2018-00018 kódszámú, „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című pályázatokhoz kapcsolódó Támogatási szerződés módosítása

     Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

  1. Badacsonytomaj Város Önkormányzatának az MFP-KTF/2020 kódszámú pályázati kiíráson nyertes „Az Egry József Művelődési Ház belső rekonstrukciója” című projektjéhez kapcsolódó beszerzés értékelése

     Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

A képviselő-testület utasítja a polgármestert a határozat végrehajtására.

 

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

 

 

  1. NAPIRENDEK TÁRGYALÁSA

 

1./ Napirendi pont

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának TOP-2.1.2-16-VE1-2017-0004 kódszámú, „Badacsonytomaj zöldváros kialakítása II. ütem” című pályázat lezárása

     Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

    (Az előterjesztés a jegyzőkönyv 1. melléklete)

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi az előkészítőt, hogy kíván-e szóbeli kiegészítést tenni.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy az előterjesztésben leírta, hogy az 5 milliós projektmenedzsmenti költséget nem lehet elszámolni a projektben, ezért erről a támogatásról kvázi le kell mondani, a nyilatkozatot be kell küldeni, mert csak így tudják lezárni a projektet. Ehhez kérünk felhatalmazást a testülettől.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy tudomása szerint itt volt egy ráemelés.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy igen.

 

Mékli Bernadett képviselő kérdezi, hogy ha a Magyar Államkincstár már 2018-ban jelezte, hogy nem elszámolható, akkor miért most van ez a testület előtt. Kérdezi, hogy miért nem lehet elszámolni.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy nem mondták korábban, most derült ki. A beszerzési eljárás 2018-ban valósult meg, de a számlákat most küldtük be. Ezt követően jelezték, hogy az elszámolást nem fogadják el. Ezek örökölt dolgok, de helyre kell tenni.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy a Zöld Város II. projekt elszámolása most történt meg. A Magyar Államkincstár szabálytalanságot fedezett fel, az 5 milliós projektmenedzsmenti költség nem számolható el. Nem volt más lehetőség.

 

Hartai Béla képviselő kérdezi, hogy a ráemelés fedezte-e az egész költséget, az 5 millió forint kivételével.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy azt is tartalmazta. A különbözetről szólt a ráemelés, visszafizetni nem kell.

 

Hartai Béla képviselő szerint a költségvetési soron be volt írva a projektben, most át kell tenni az önkormányzati költségvetésbe, tehát vissza kell fizetni az 5 milliót.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy nem kell, ennyivel kevesebbet kapunk meg.

 

Hartai Béla képviselő még egyszer elmondja, hogy ezt a pénzt kifizettük egy nagy költségvetési csomagban. Volt többlet igényünk, ebben minden benne volt 100 %-ban. De mivel kifizettük ezt az összeget, ez tulajdonképpen lejön belőle, fizikailag ez a pénz hiányzik, most korrigálni kell a költségvetésben. A projektben nem elszámolható, de mi kifizettük.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy az éves költségvetés nem számol azzal, hogy az 5 millió forint beérkezik. Ez 2019-ben ki volt fizetve.

 

Hartai Béla képviselő kérdezi, hogy 2019-ben melyik soron volt kifizetve. Akkor nem tudtuk elszámolni, de most rendezni kell, így valahonnan ez hiányozni fog.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy cég esetében ez így van, de az önkormányzat éves költségvetéssel dolgozik. Saját forrásból az önkormányzat akkor kifizette. Nem előlegként kaptuk meg, hanem előre megfinanszírozza az önkormányzat, és utólag kapja meg. Az igaz, hogy ha el tudjuk számolni, akkor kaptunk volna 5 milliót az idén.

 

Tamás Lászlóné osztályvezető elmondja, hogy nem terveztük, tehát nem fog megjelenni úgy, hogy nem teljesült.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy ez a testület úgy kezdett, hogy ki kellett fizetni 40 milliót az első hónapban.  Utána jött vissza a ráemelésből ez az összeg. Kérdezi, hogy további hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a nyilatkozat kiadásával egyetért a határozati javaslat szerint, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 5 igen szavazattal, 2 tartózkodással és ellenszavazat nélkül meghozza az alábbi határozatot:

 

136/2022.(V. 13.) Képviselő-testületi határozat

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának TOP-2.1.2-16-VE1-2017-00004 kódszámú, „Badacsonytomaj zöldváros kialakítása II. ütem” című pályázatának lezárása

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Badacsonytomaj Város Önkormányzatának TOP-2.1.2-16-VE1-2017-00004 kódszámú, „Badacsonytomaj zöldváros kialakítása II. ütem” című pályázatának lezárása című előterjesztést megtárgyalta és az alábbi határozatokat hozza:

 

1.    Badacsonytomaj Város Önkormányzatának TOP-2.1.2-16-VE1-2017-00004 kódszámú, „Badacsonytomaj zöldváros kialakítása II. ütem” című pályázatának lezárásához szükséges, bruttó 5.000.001 Ft támogatásról való lemondással egyetért és felhatalmazza a polgármestert a bruttó 5.000.001 Ft támogatási összegről történő lemondó nyilatkozat aláírására, a projekt zárásához szükséges lépések megtételére.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

                 Molnár Mihály pályázati referens

 

 

2./ Napirendi pont

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának GINOP-7.1.9—17-2018-00018 kódszámú, „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című pályázatokhoz kapcsolódó Támogatási szerződés módosítása

     Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

    (Az előterjesztés a jegyzőkönyv 2. melléklete)

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester kéri az előkészítőt, hogy adjon tájékoztatást.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy annyiban tudja kiegészíteni a leírtakat, hogy szükséges a pályázat költségvetését rendbe tenni, a megfelelő sorokra áttenni az összegeket. Különböző KDb döntések voltak, ami vagy lezárult, vagy jogorvoslati eljárást kezdeményezett az önkormányzat, álláspontja szerint megalapozottan. A jogorvoslati eljárás lezárása bizonytalan, hosszú hónapokig elhúzódhat, a projektben nincs ennyi idő. Ezért kell meghozni a döntést, hogy a műszaki beszerzéseket érintő jogorvoslati eljárást az önkormányzat visszavonja. Ezzel lehetőséget biztosítunk arra, hogy a projektben szükséges költségátcsoportosításokat meg tudjuk tenni.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a Fővárosi Törvényszék elkésettség miatt nem hozott elmarasztaló ítéletet az önkormányzat ellen. Úgy gondoljuk, hogy valószínűleg ezt a KDb meg fogja fellebbezni. Van egy tervezéssel összefüggő problémakör. A tervezés közbeszereztetésének a formáját a közbeszerző partnerünk javaslatára választottuk, emlékezete szerint nemzeti eljárás keretében zajlott. A tervezéshez hozzáadódott még a műszaki közreműködő és a tanulmány felülvizsgálatának a költsége, így viszont másfajta eljárást kellett volna lefolytatni. A Hargittai Ügyvédi Iroda jelezte, hogy ők szeretnék a jogorvoslatot megcsinálni, mert biztosak abban, hogy jól határozták meg az eljárás formáját. Kérdéses, hogy ha most a testület visszavonja, akkor a közbeszerzési felelősség eltűnik-e vagy megmarad.

 

Hartai Béla képviselő kérdezi, hogy visszavonás esetén a büntetés ott marad-e, mi lesz azzal a pénzzel. Ennek is van költsége, de az ügyhöz képest elenyésző. Benne marad 1,5 millió, ennek van-e következménye.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy két dolgot kell eldönteni. Nem tud az önkormányzat az alsó bazársornál győztest hirdetni, mert szükség van hozzá egy költségvetés átcsoportosításra. A fedezeti összeg környékén tudunk győztest hirdetni. Vagy végig csináljuk június 8-ig a következő tárgyalási napig, de akkor nem tudunk győztest hirdetni, és az egész projekt bedőlhet. Ez a lényege.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy jól megfogalmazta a jegyző úr. Olyan helyzetben vagyunk, hogy azt kell mérlegelni, hogy melyik döntés következménye kevésbé fájdalmas.  Az egész projektet kockára tenni a tervezési oldal miatt, ez relatíve kis összeg az egészhez képest, mintegy 10 millió forint miatt a közel 2,5 milliárdos projekt kerül az ellehetetlenülés szélére. Ennek tudatában kell meghozni a döntést.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy a 2,5 milliárdos projektet vagy befejezzük, vagy elmegy a történet. Ezer kérdése lenne, de a testület egy táblázatot és egy emailt kapott, ebből kellene meghozni a döntést. Az előlegből ki lett fizetve a projekt menedzsment 63 millió forint összegben. Érti, hogy a tartalékot megemelték úgy, hogy nem tudható, hogy a győztesnél mennyi az összeg, fedezi-e ezt a részt, vagy sem. Nem lehet megalapozott döntést hozni. Gyorsan kellene dönteni, de 14.00 órakor ugyanebben a témában egy másik költségvetési témakörben lesz megbeszélés. Ha ott is lesz valami, akkor most a testület hoz egy olyan döntést, mellyel elkaszálja saját magát. Óriási munkák vannak ebben mindenki részéről. Lehet, hogy sorrendiségében változtatott volna a mai programon. Az egyeztetésen részt vett. Az egyik oldalon van egy igény, a másik oldalon azt mondjuk, hogy szerintünk nem jogos. Ha mégis, akkor mi lesz.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző javasolja a 2 órai megbeszéléstől elválasztani. Van egy közbeszerzési eljárás, és a polgári jogi dolog. A közbeszerzési eljárás köti a vállalkozót.

 

Hartai Béla képviselő megjegyzi, hogy az előterjesztés a KDb-re hivatkozik, de ez nem az ő jogköre, hanem az irányító hatóságé. A Pénzügyminisztériumon múlik, hogy befogadja, vagy sem. Vélelmezhető, hogy ebben az esetben nem lesz elszámolható, adott szinten pont a projektmenedzsmenti kifizetéseknél. Vannak 180 napnál régebbi ki nem fizetett tételek némely alkalmazottak esetében, akik szerződéses jogviszonyban álltak.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy ezek semmisnek kimondott szerződések, vizsgálat alatt állnak. Az anyag fizikailag nincs nálunk.

 

Molnár Mihály pályázati referens az elhangzottakkal kapcsolatosan megjegyzi, hogy nem az előlegből kerültek kifizetésre ezek a költségek. Annak idején volt egy azonnali előleg, melyet vissza is kellett fizetni. Nagy része az önkormányzat akkori költségvetéséből lett kifizetve. Ugyanaz a szituáció, mint az előzőnél. Nem kéri a költségvetés jelenleg ezeket a tételeket vissza. A műszaki ellenőrzésre nem kötöttünk vállalkozóval szerződést, alkalmazotti viszonyban látják el a feladatokat. A műszaki szakértőnél 8,5 millió szerepel, 2 milliós szerződés volt. Azt mondták, hogy ezt eleve nem lehet elszámolni. Ha az elszámolásnál hibák vannak, akkor nem kell hozzá jogi döntés, a támogató szervezet nem engedi elszámolni. Az összes tételnél előjönnek a problémák. Iránymutatás a KDb jelzése. Ezeket a költségeket eleve áttettük, mert biztos, hogy nem lesz elszámolható a projektben, de a projekten belül átcsoportosíthatóvá válik. Az önkormányzat ezeket önerőként viselte annak idején.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy ez a testület és az előző ebben az ügyben volt kihallgatáson, el kellett mondani, hogy mit tudnak erről, miből van fizetve a projektmenedzsment. Nem volt szó arról, hogy a saját önkormányzati költségvetés terhére lett kifizetve. Arról volt szó, hogy a műszaki ellenőrt és a műszaki szakértőt is alkalmazásba vesszük fel a projekt terhére. Most pedig kivesszük és azt mondjuk, hogy az önkormányzat költségvetéséből. Úgy gondolja, hogy a tájékoztatás nem közelítette meg a valóságot.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy a múlt hibáival ő nem tud foglalkozni, de meg kell keresni a megoldást az adott szituációra. Nem örül annak, hogy 2019. évi ügyekről kell kitalálnia, hogy ott mi volt az elképzelés. A helyzetet meg kell oldani, az információk alapján próbálja a megoldást megtalálni. Ezt látja megoldásnak, a testület a döntéshozó e tekintetben.

 

Takács Lajos képviselő megjegyzi, hogy 170 millió forint lenne az átcsoportosítás.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy a Tátika kivitelezésénél jóval magasabb ár volt a tartalék terhére. Minden olyan költséget, ami itt nem elszámolható a pályázatban, a tartalékba tette. Ez azt jelenti, hogy a pályázati költségvetésben látszik, hogy az alsó bazársor kivitelezése nem változik, de változik a Tátika megújításának a sora. Ezt is helyreteszi a költségvetés, és minden martalék költség rákerül a tartalékra, mely szabadon felhasználhatóvá válik a projektben.

 

Forintos Ervin képviselő kérdezi, hogy jól értelmezi-e, hogy az önkormányzati önerő 61.703 eFt.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy ennél jóval kevesebb lett kifizetve, mintegy 40 millió forint. 20 millióra a szolgáltatási soron nem kötöttünk szerződést. A szerződésekkel gond van, nem lehet elszámolni, de annak idején az önkormányzat saját költségvetéséből biztosított forrást ennek a megoldására.

 

Forintos Ervin képviselő kérdezi, hogy van-e felsőbb rendű jogszabály arra, hogy ebben az ügyben most, mint képviselő állást kell foglalnia. Kérdezi, hogy konzorciumi partnerek vagyunk-e.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy csak az önkormányzat költségei vannak itt kimutatva.

 

Takács Lajos képviselő elmondja, hogy az hangzott el, ha a képviselő-testület nem fogadja el, akkor azt kockáztatja, hogy bedől a projekt. Csak így tudunk tovább haladni.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy így is lehet mondani. Nem tudja az átcsoportosítást kezdeményezni sem.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy a közbeszerzési eljárás során elhangzott, hogy márciusban munkaterületet adunk. Nem tudtuk, hogy az egyik szereplő, illetve cég rengeteg kérdést tesz fel, (kb 200 tisztázó kérdésre kellet válaszolni az eljárás során), ami a határidőt módosítja. Ez nem volt előre látható. Azt kell eldönteni igazából, hogy megcsináljuk a projektet, vagy nem. Ha nem, akkor nem kell megszavazni, el kell engedni.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy 96 milliót az önkormányzat önerőként bevállal. Érti, hogy nagy része a múltban történt. Elismerően nyilatkozott a résztvevők munkájáról és hozzáállásáról. De úgy kell döntést hoznia, hogy az előtte lévő információ nem felel meg a valóságnak.

 

Török Zoltán alpolgármester hozzáteszi, hogy ennek egy része már ki van fizetve. Ha most a testület igennel dönt, akkor megvalósulhat a 2 milliárdos projekt, ha nem, akkor úszik minden.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy a kettő csak együtt megy. Ha ez most bedől, akkor meg kell találni a Tátikának is a megfelelő lezárását, az sem tud tovább folytatódni. Ha eredménytelen a közbeszerzés, akkor jogi megoldásokat kell keresni.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy nem 96 millió forint, feleslegesen állnak ott a tételek, melyekre nem volt szerződés.

 

Hartai Béla képviselő kérdezi, hogy ki vállalja fel, hogy ez a költségvetés pontosan végig fog menni, és nem lesz többletköltség. Kérdezi, hogy ha elfogadja a testület a beadott ajánlatot, akkor az biztosan lefedi-e a történetet.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy nem.

 

Hartai Béla képviselő megjegyzi, hogy nincs több kérdése.

 

Molnár Mihály pályázati referens megjegyzi, hogy lehet úgy dönteni, hogy semmi nem jó, de kéri megmondani, hogy hogyan legyen.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy a kapott anyagból nem lehet dönteni. Nem kap megfelelő mennyiségű és mérvű információt a testület. Továbbra is hangsúlyozza, hogy tavaly november óta szaladnak előre, hogy megoldják a projektet. Ahogy halad az idő, nem látják a határidő hosszabbítást. Nem látható, hogy mennyit kell hozzátenni, a költségvetésért a testületi tagok a felelősek az önkormányzati törvény szerint. Ennyi információval nem tudja meghozni a döntést, nem azért, mert nem akarja, vagy mert nem jó. Látja a mögé tett munkát a megvalósítás érdekében. Tudni kellene, hogy mennyi idő alatt megy át a módosítási kérelem az irányító hatóságon, beleférünk-e az időbe. Csomó kérdés felmerül.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy erre az irányító hatóság sem tudja a választ. Amikor a jegyző úrral fent voltak, ott hangzott el, hogy a projektek 90 %-a nem fér bele a határidőbe és a költségvetésbe. Nyilván meg fogják találni a megoldásokat, de hogy hogyan és mikor, azt nem tudja megmondani helyettük.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy addig nem tudunk költségvetést átcsoportosítani, amíg a jogorvoslati eljárás folyamatban van.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy ha a projekt nem fér bele a költségvetésbe, akkor az egyik megoldás, hogy kérünk többlettámogatást. Kifizetjük saját zsebből, de ráemeléssel megkapjuk. Elhangzott az is, hogy addig nem tudunk ilyen többlettámogatást kérni, amíg a projekt belső tartalékait nem tekintjük át. Az árak bődületes módon elszabadultak. Vannak olyan tételek, melyek nem lesznek elszámolhatók. Az alsó park ajánlata 100 millióval több lesz, mint amire kiírtuk, illetve a rendelkezésre álló forrásnál. Ha a nem elszámolható tételeket átcsoportosítjuk, akkor nem kell hozzátenni a saját zsebből.

 

Hartai Béla képviselő szerint itt még ezen felül is kell, kérdés, hogy tudjuk-e finanszírozni. Ebből az anyagból nem tudja megmondani, hogy mennyit kellene hozzátenni. Kérdezi, hogy megoldható-e, hogy ne most módosítsa a testület a költségvetési sort, az bármikor módosítható-e az ügy folyamán. Most szerződést kellene kötni a kivitelezői oldalon. Ha azt mondjuk, hogy elérhető, meg tudjuk finanszírozni, akkor tudunk olyan döntést hozni, hogy rendben van, mert van mögötte forrás lehetőség. Ebből itt most nem tudja a testület azt mondani. Megoldás-e, ha nem most dönt ebben, hanem június 9-én, és addigra van 1,5 millió forintunk, amit helyben is hagy a bíróság. Addig tudnánk haladni, majd 11-én be nyújtani a módosítási kérelmet.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy addig nem tudunk győztest hirdetni, fedezet nélkül nem lehet szerződést kötni, eredményes közbeszerzést lezárni.

 

Hartai Béla képviselő tájékoztatást kér arról, hogy van-e annyi fedezet, hogy a szerződést meg tudjuk kötni. Az éves költségvetésben 96 millió látszik most.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy a pályázaton belül nem a megfelelő soron van, ez a probléma. Ezért kell átcsoportosításokat tenni. A határidő szorít, nem lesz meg a döntés, amire kell. Ha nem lesz támogatási szerződés módosításunk, akkor nem tudjuk meghozni a döntést. Előre kell menni a dolgokban. Amíg a jogorvoslati eljárás zajlik, az összes tételben nem enged szerződésmódosítást az irányító hatóság.

 

Hartai Béla képviselő szerint az irreleváns a döntéshez, hogy melyik soron van jelenleg. A 96 milliót át kell tenni a tartalék sorra, akkor a létjogosultságot senki nem kérdőjelezi meg. A döntéshez nem szükséges ez feltétlenül.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy a döntéshez azért kell, mert addig nem használható fel, amíg az irányító hatóság nem hagyja jóvá.

 

Hartai Béla képviselő szerint amíg az irányító hatóság az átvezetést nem hagyja jóvá, addig nem lehet szerződést kötni a kivitelezővel.

 

Molnár Mihály pályázati referens kérdezi, hogy miért lenne logikus, hogy az önkormányzat saját forrásból akar beletenni önerőt, akkor amikor a pályázatban ott van.

 

Hartai Béla képviselő megjegyzi, hogy azt mondjuk, hogy a határidő miatt döntést kell hozni. Az a kérdése, hogy ebben az esetben milyen felelős döntést lehet hozni. Ő meghozta.

 

Takács Lajos képviselő elmondja, hogy arról volt szó, hogy ha a testület nem támogatja az előterjesztést, akkor még nehezebb helyzetbe hozza ezt a projektet.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy ne az önkormányzat tegye hozzá saját forrásból, egyszerűbb, ha a projekten belül ezeket finanszírozzák.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a bizonytalansági tényezőkkel kapcsolatban többször utaltunk arra, hogy jelenleg 3 ajánlattevő volt az alsó park tekintetében, 1,1 milliár, 1,5 milliárd forint összegben. Volt két hiánypótlási kör, ezt is a közbeszerző bonyolítja. Reménykedünk abban, hogy teljeskörű hiánypótlást ad a cég, és nem lép vissza. A szerződéskötési moratórium 60 nap, addig meg kell kötni a szerződést.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy közbeszerzés tekintetében akkor biztos, ha a szerződés megkötésre kerül.

 

Török Zoltán alpolgármester elmondja, hogy napi árak vannak, ekkora költségvetésű projektnél a vállalkozó egy hét alatt ráemel 1,5 milliót, ha várunk. Minél előbb dönteni kell.

 

Krisztin N. László polgármester a vitát lezárja. Elmondja, hogy a határozati javaslat két pontból áll. Ha a testület az első pontot nem fogadja el, akkor a másodiknak nincs értelme. Kéri, hogy aki a határozati javaslat első pontjával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, 3 tartózkodással és ellenszavazat nélkül meghozza az alábbi határozatot:

 

137/2022.(V. 13.) Képviselő-testületi határozat

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának GINOP-7.1.9-17-2018-00018 kódszámú, „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című pályázatához kapcsolódó Támogatási szerződés módosítás

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Badacsonytomaj Város Önkormányzatának GINOP-7.1.9-17-2018-00018 kódszámú, „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című pályázatához kapcsolódó Támogatási szerződés módosítás című előterjesztést megtárgyalta és az alábbi határozatot hozza:

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testülete Badacsonytomaj Város Önkormányzatának GINOP-7.1.9-17-2018-00018 kódszámú, „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” pályázathoz kapcsolódó D.339/19/2020. KDB döntés elleni jogorvoslati eljárás visszavonásával egyetért és felhatalmazza a polgármestert a szükséges lépések megtételére.

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

                 Molnár Mihály pályázati referens

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki a határozati javaslat második pontjával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, 3 tartózkodással és ellenszavazat nélkül meghozza az alábbi határozatot:

 

138/2022.(V. 13.) Képviselő-testületi határozat

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának GINOP-7.1.9-17-2018-00018 kódszámú, „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című pályázatához kapcsolódó Támogatási szerződés módosítás

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Badacsonytomaj Város Önkormányzatának GINOP-7.1.9-17-2018-00018 kódszámú, „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” című pályázatához kapcsolódó Támogatási szerződés módosítás című előterjesztést megtárgyalta és az alábbi határozatot hozza:

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testülete Badacsonytomaj Város Önkormányzatának GINOP-7.1.9-17-2018-00018 kódszámú, „Badacsony turisztikai attraktivitásának fejlesztése” pályázathoz kapcsolódó költségvetési átcsoportosításokat tartalmazó Támogatási szerződés módosításának tartalmával egyetért és felhatalmazza a polgármester a szükséges lépések megtételére.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

                 Molnár Mihály pályázati referens

 

 

3./ Napirendi pont

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának az MFP-KTF/2020 kódszámú pályázati kiíráson nyertes „Az Egry József Művelődési Ház belső rekonstrukciója” című projektjéhez kapcsolódó beszerzés értékelése

     Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

    (Az előterjesztés a jegyzőkönyv 3. melléklete)

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi az előkészítőt, hogy kíván-e szóbeli kiegészítést tenni.

 

Molnár Mihály pályázati referens elmondja, hogy az előterjesztésből látható, hogy 3 ajánlat érkezett. A legkedvezőbb is magasabb a rendelkezésre álló forrásnál. Ahhoz, hogy a pályázat megvalósítható legyen, a szükséges forrást a tartalék terhére hozzá kellene tenni. A 30 milliós projektből 7,1 millió forint lett felhasználva a szerződés alapján a hangosításra, függönyre és egyéb dolgokra. Most a projekt másik részére érkeztek ajánlatok, melyek közül a legkedvezőbb esetében is 3,6 millióval több az ajánlat összege a rendelkezésre álló keretnél. Az önkormányzati tartalék terhére történhet a fedezet biztosítása.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy a múltkori testületi ülésen volt egy egyeztetés ebben az ügyben. Kérdezi, hogy ennek mi az eredménye.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy több mint 10 egyeztetés volt az elmúlt időszakban ebben az ügyben. Nem volt megfelelő 3 ajánlat, folyamatos az áremelkedés. Ezért bizonyos műszaki tartalmakat meg kellett változtatni, illetve pontosítani a költségvetés leszorítása érdekében.

 

Forintos Ervin képviselő kérdezi, hogy ki a felelős azért, hogy nem volt az elmúlt 1,5 évben erre a projektre ajánlattételi felhívás.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az élet. Többször próbálkoztunk. Az is megoldás, ha visszamondjuk a projektet.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy 2021. szeptember 27. óta két eljárást folytattunk le, ez a harmadik.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy van-e még hozzászólás. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki az előterjesztés szerinti határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, 3 tartózkodással és ellenszavazat nélkül meghozza az alábbi határozatot:

 

139/2022.(V. 13.) Képviselő-testületi határozat

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának az MFP-KTF/2020 kódszámú pályázati kiíráson nyertes „Az Egry József Művelődési Ház belső rekonstrukciója” című projektjéhez kapcsolódó beszerzés értékelése

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Badacsonytomaj Város Önkormányzatának az MFP-KTF/2020 kódszámú pályázati kiíráson nyertes „Az Egry József Művelődési Ház belső rekonstrukciója” című projektjéhez kapcsolódó beszerzés értékelése című előterjesztést megtárgyalta és az alábbi határozatot hozza:

 

  1. Badacsonytomaj Város Önkormányzatának képviselő testülete az MFP-KTF/2020 kódszámú pályázati kiíráson nyertes „Az Egry József Művelődési Ház belső rekonstrukciója” című projekt kivitelezése pályázatának kivitelezésére indított beszerzéséhez kapcsolódóan a beszerzési eljárást érvényesnek nyilvánítja.
  2. Elfogadja a legkedvezőbb ajánlatot tevő Konzultax Műszaki és Szolgáltató Kft-vel a vállalkozási szerződés megkötését nettó 20.885.540 Ft + ÁFA = 26.524.636 Ft összegben, így az eljárást eredményesnek nyilvánítja.
  3. A szerződéskötéshez szükséges bruttó 3.676.641 Ft önerőt az önkormányzat 2022. évi költségvetés tartalékának terhére biztosítja.
  4. A Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a szerződés aláírására és a szükséges lépések megtételére.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

                 a szerződés aláírására 15 nap

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

                 Molnár Mihály pályázati referens

 

 

Krisztin N. László polgármester több észrevétel nem lévén, megköszöni a Képviselő-testület tagjainak és a meghívottaknak a munkáját, majd a testületi ülést 14.10 órakor bezárja.

 

K.m.f.

 

      

       Krisztin N. László                                                                      Dr. Bodnár Attila        

          polgármester                                                                                     jegyző

 

 

Takács Lajos

képviselő

jegyzőkönyv hitelesítő

 

 

 

 

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése


Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Borbarangolás és Régiós Buszjárat

Önkorm. szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!