2022.03.30 soros testületi jk.

Badacsonytomaj Város Önkormányzat

Képviselő-testülete

Szám: 9/2022.

 

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

 

Készült: Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2022. március 30-án (szerda) 9.00 órai kezdettel megtartott soros, nyílt üléséről.

 

Jelen vannak: 

Krisztin N. László                              polgármester

Török Zoltán                                      alpolgármester

Borbélyné Galambos Gabriella           képviselő                                            

Forintos Ervin                                    képviselő

Hartai Béla                                         képviselő

Mékli Bernadett                                  képviselő

Takács Lajos                                       képviselő                                            (7 fő)

 

 

Tanácskozási joggal jelen van:

Dr. Bodnár Attila                               jegyző                                                 (1 fő)

 

Meghívottak közül jelen vannak:

Tamás Lászlóné                                költségvetési és adóosztályvezető

Gyimesi Mónika                                igazgatási-műszaki ügyintéző

Rakics Anna                                      VN. Kft. ügyvezetője

Dr. Végh József                                ügyvéd

 

Part Andrásné                                 jegyzőkönyvvezető                               

 

                                                              

                                NAPIRENDEK ELŐTT

 

Krisztin N. László polgármester köszönti a megjelent képviselőket és a meghívottakat. Megállapítja, hogy 7 képviselőből 7 fő jelen van, az ülés határozatképes, azt megnyitja. Jegyzőkönyv hitelesítőnek Forintos Ervin képviselőt, jegyzőkönyvvezetőnek Part Andrásnét javasolja. Kéri, hogy aki a személyi javaslatokat elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi határozatot:

 

79/2022. (III. 30.) képviselő-testületi határozat

Jegyzőkönyvvezetőről, jegyzőkönyv hitelesítőkről

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Krisztin N. László polgármester javaslatára Forintos Ervin képviselőt jegyzőkönyv-hitelesítőnek, Part Andrásnét jegyzőkönyvvezetőnek elfogadja.

 

Határidő: azonnal                                                 

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a Jegyző úr napirendek előtt szólni kíván.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző tájékoztatja a képviselő-testületet arról, hogy a 2022. február 23-i ülésen tárgyalt jogi beszámoló zárt ülési napirenddé nyilvánításával kapcsolatosan kaptunk a Veszprém Megyei Kormányhivataltól törvényességi észrevételt. Az önkormányzat ügyvédjével együtt jogi kérdésként próbálják kezelni, az ügyvédi kamara bevonásával szeretnék ezzel kapcsolatban megtenni az észrevételt. Mindkettőjük jogi véleménye, hogy nem hibáztak, mivel nem az előterjesztés címe, hanem annak tartalma a mérvadó. Ezért jogtechnikai szempontból zárt ülésen kívánják kezelni ezt a napirendet a jövőben is.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy a törvényességi felhívást átolvasta, a legmesszebb menőkig nem ért egyet az abban foglaltakkal. Az ezzel összefüggő álláspontunkat 30 napon belül kell előterjeszteni. A törvényességi felhívás abból indul ki, hogy egy általános tájékoztató jellegű napirendről van szó, viszont az ő tájékoztatói ezen messze túlmentek, legalábbis egyes ügyek vonatkozásában. A képviselők kérdéseket, észrevételeket tehetnek fel az önkormányzat jövőbeni cselekvési tervét illetően konkrét ügyekben. Peres ügyekben és más vagyoni ügyekben indokoltnak tartja a zárt ülés elrendelését. A Mötv. 46. §. (2) bekezdés c. pontja szerinti jogszabályi hivatkozás kimondja, hogy zárt ülés rendelhető el az önkormányzat vagyonával való rendelkezés esetén, az általa kiírt pályázat feltételeinek meghatározásakor, a pályázat tárgyalásakor, illetve, ha a nyilvános tárgyalás az önkormányzat vagy más érintett üzleti érdekét sérti. Ez az ügyek legnagyobb részére ráilleszthető. Álláspontja nem egyezik a hatóság álláspontjával, de megkereste a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamarát is állásfoglalás céljából arról, hogy nyílt ülésen, ahol médiafelvétel készül, lehet-e konkrét ügyekről ilyen irányú beszámolót tartani. Az nem sérti, illetve adott esetben nem sértheti-e az önkormányzat vagy az érintett felek érdekeit. Álláspontja szerint igen, de természetesen megvárja a Kamara állásfoglalását, illetve kérünk ebben egy egyeztetést is a Kormányhivatal illetékesével. Úgy gondolja, hogy az önkormányzatiság nem sérül, ha zárt ülésen lesznek tárgyalva az ilyen ügyek, hiszen a képviselők teljes mértékben tudomást szereznek, de a médián keresztül nem javasolja ezeket közzétenni.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy egyetért az elmondottakkal.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy ezzel maximálisan egyetért, szerinte is vannak olyan szenzitív témakörök, ahol zárt ülést kell tartani. De itt megelőzte egy nyílt bizottsági ülés, ahol módosító javaslatként felvetette, hogy ezt már a bizottsági ülésen is zártként kezeljék. A javaslatát a bizottság elnöke nem tette fel szavazásra, de az alpolgármester úr mondta, hogy nyugodtan lehet róla beszélni. De egyetért azzal, hogy ezt a napirendet zárt ülésen kell tárgyalni, vagy kettéválasztani egy általános tájékoztatóra, ami alkalmas arra, hogy elhangozzon nyílt ülésen, illetve egy peres és egyéb eljárási zárt részre.

 

Török Zoltán alpolgármester elmondja, hogy azért mondta akkor, mert az ügyvéd úr nem volt jelen. Az ő állásfoglalása ment bele mélyebben. Ha a képviselők beszélgetnek róla, azzal nincs probléma. Úgy gondolja, hogy ezen túlmenően zártan kell kezelni.

 

Krisztin N. László polgármester a vitát lezárja. Az ügyvéd úr elmondta, hogy milyen eljárások következnek. A napirendi pontokkal összefüggésben elmondja, hogy a meghívóban 8 nyílt és 1 zárt napiend szerepel. Kéri, hogy aki a nyilvános ülés 8 napirendi pontját tárgyalásra elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi határozatot:

 

80/2022. (III. 30.) képviselő-testületi határozat

Napirendek elfogadására javaslat – nyílt ülés

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. március 30-i soros, nyílt ülésének napirendjét 8 napirendi ponttal elfogadja.

 

  1. A fizető és ingyenes parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről szóló 7/2019. (III.29.) önkormányzati rendelete módosításáról

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. Badacsonytomaj 925/3. hrsz. ingatlan – településrendezési eszközök módosításának ügye

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. Energiamegtakarítási intézkedési terv felülvizsgálata

     Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. Felkészülés az idegenforgalmi szezonra

     Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. Manna Holding Zrt. kérelme

     Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. Beszámoló a lejárt határidejű önkormányzati döntések végrehajtásáról

      Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. 7. Beszámoló a polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről

 Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

  1. Beszámoló a két ülés közötti időszak fontosabb eseményeiről

      Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

A képviselő-testület utasítja a polgármestert a határozat végrehajtására.

 

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki a zárt ülés 1 napirendi pontját tárgyalásra elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi határozatot:

 

81/2022. (III. 30.) képviselő-testületi határozat

Napirendek elfogadására javaslat – zárt ülés

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. március 30-i soros, zárt ülésének napirendjét 1 napirendi ponttal elfogadja.

 

  1. Kitűntetési javaslatok

      Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

A képviselő-testület utasítja a polgármestert a határozat végrehajtására.

 

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

 

 

  1. NAPIRENDEK TÁRGYALÁSA

 

1./ Napirendi pont

   A fizető és ingyenes parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről szóló 7/2019. (III.29.) önkormányzati rendelete módosításáról

  Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 1. melléklete)

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. A bizottság elnöke távollétében az ülést a korelnöke vezette. Felkéri a bizottság korelnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Hartai Béla bizottságkor elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti rendelet tervezetet elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy Jegyző úr, illetve a VN. Kft. ügyvezetője részéről van-e szóbeli kiegészítés. Megállapítja, hogy nincs. Kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki az előterjesztés szerinti rendeletmódosítással egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül megalkotja:

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2022. (IV.06.) önkormányzati rendelete

a fizető és ingyenes parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről szóló 7/2019.(III.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

 

 

2./ Napirendi pont

    Badacsonytomaj 925/3. hrsz. ingatlan – településrendezési eszközök módosításának ügye

   Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 2. melléklete)

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság korelnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Hartai Béla bizottság korelnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága javasolja az előterjesztés szerinti határozati javaslat elfogadását, első körben egy településtervező és a főépítész felkérését a koncepció kidolgozására, mely több alternatívát tartalmazzon.  A bizottság javasolja a lakosság véleményének a kikérését is.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a bizottsági ülésen felvetődött az ügyvéd úr állásfoglalásának az igénye, mely meg is érkezett. Kéri, hogy foglalja össze.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy a kérelemmel összefüggésben megkeresésre került a főépítész úr is. Állásfoglalása megegyezik a főépítész által kifejtettekkel. Az ügy jelentősége kisebb, mint ahogy a kérelmező előadja, de természetesen a településszerkezeti terv módosítása indokolt.

 

Forintos Ervin képviselő kérdezi, hogy mit jelent az 1-es szintű beépítési kötelezettség.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy erre nem tud válaszolni, utánanézünk és írásban megküldjük a választ. Kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki az előterjesztés szerinti határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

 

82/2022. (III. 30.) képviselő-testületi határozat

Badacsonytomaj 925/3 hrsz. ingatlan – településrendezési eszközök módosításának ügye

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. elhatározza a város hatályos településrendezési eszközeinek a határozat mellékletét képező tervezési program szerinti módosítását azzal a kiegészítéssel, hogy a tárgyi módosítás vonatkozásában kikéri a főépítész, és a településtervező véleményét.
  2. elrendeli az elfogadott tervezési program, és a szakmai vélemények alapján három tervezési ajánlat bekérését és azok ismeretében a legkedvezőbb ajánlat figyelembevételével a tervezési szerződés megkötését. Ajánlat bekérése céljából az alábbi tervező szervezeteket javasolja megkeresni:
  3. Planner-T Kft. 1016 Budapest, Napfény u. 26. sz. (Horváth Gergely)
  4. Planteus Kft. 8273 Monoszló, Fő u. 23. sz. (Németh Ferenc)
  5. Tájoló-Terv Kft. 1074 Budapest, Rottenbiller u. 24. II/5. (Auer Jolán)

 

Határidő: szakmai vélemény bekérésére 5 nap

     három tervezési ajánlat bekéréséhez: 15 nap

     módosítási eljárás megindításához: 45 nap

Felelős:    Krisztin N. László polgármester

                 Szabó Zoltán főépítész          

                 Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

 

Melléklet 82/2022. (III.30.) Képviselő-testületi határozathoz

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a mai napon elhatározta településrendezési eszközeinek módosítását, melyet az alábbi tételes program szerint kíván megvalósítani:

 

  1. Csak szabályozási tervet, és településszerkezeti tervet érintő kezdeményezések (opcionális):
  2. Badacsonytomaj 925/3 helyrajzi számú ingatlan településszerkezeti tervben és szabályozási tervben foglalt övezeti határának összehangolása

A szükséges egyeztetést vonatkozó a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 32. § (1) bekezdés a) pontja szerinti „teljes eljárás” egyeztetési eljárás szabályai szerint folytatja le az önkormányzat.

 

A tervezési programban elhatározott módosítások lehetőségét megalapozta, hogy a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet záró rendelkezéseiben a 45. § (2) bekezdésében szereplő 2023. december 31. napjára változott.

 

A módosításokat előzőek alapján az önkormányzat a jelenleg hatályos településrendezési eszközök foltszerű és részleges módosításával, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Kormányrendelet 2012. augusztus 06-án hatályos településrendezési tartalmi követelményeinek és jelmagyarázatának alkalmazásával hajtja végre.

 

Határidő:       elfogadásra azonnal,

                        egyebekben jogszabály szerint

ajánlatok bekérése 15 nap

Felelős:          Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

Szabó Zoltán főépítész

 

 

3./ Napirendi pont

    Energiamegtakarítási intézkedési terv felülvizsgálata

     Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 3. melléklete)

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság korelnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Hartai Béla bizottságkor elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a múltkor foglalkozott a testület a közvilágítás LED-esre alakításával. Erre vonatkozóan megkeresés érkezett, Takács Lajos képviselő áttekintett és megírta véleményét. Kéri, hogy ismertesse.

 

Takács Lajos képviselő elmondja, hogy erről a bizottsági ülésen már tájékoztatást adott. Villanyszerelő véleményét is kikérte a hálózatról, aki elmondta, hogy az régi, és energiamegtakarítás szempontjából nem hatékony. Előnyös lenne a cseréje a garancia és a megtakarítás szempontjából is. Az ajánlat pénzügyi vonatkozásait megvizsgálta. Az önkormányzatnak évente átmeneti kiadást fog jelenteni, amit a futamidő végén, 13 év múlva visszakap. Akkora tételről van szó, hogy az önkormányzatnak mindenképpen szükséges beszállni, az ajánlatban ez bérleti díjként van feltűntetve. Az ajánlatban erre vonatkozóan két adat szerepel. A szöveges részben 2,4 millió forint az éves bérleti díj, a táblázatban pedig 11,3 millió forint. Erre várjuk az ajánlattevő válaszát, azt követően lehet dönteni. Fontos, hogy a bérleti díj évente inflációval növelt.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy közbeszerzési eljárást kell lefolytatni, ettől eltérő ajánlat is érkezett. Javasolja megvárni a választ, majd a testület elé hozni.

 

Forintos Ervin képviselő elmondja, hogy a futamidővel egyetért. De felmerül, hogy a rendszerrel mi fog történni.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy ezek a lámpák nagyjából leamortizálódnak a futamidő végére. Nem mindegy, hogy akkor mire számíthatunk. De még sok kérdés van, például, hogy milyen a fényerejük. Kun István felvetette, hogy a közbeszerzési eljárás a program elején és végén tartalmazza a bemérést. A sajtóban sokat cikkeztek arról, hogy nem megfelelő a fényerő, a gyakorlatban ezt meg is nézték. Ezeket a kérdéseket be kell majd építeni a közbeszerzési felhívásba.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy a bérleti díjat a futamidő végén visszakapjuk. Kérdezi, hogy amikor visszaadják, akkor valamilyen indexálás alapján értékálló marad-e. Azért kérte meg Takács Lajost, hogy tekintse át az ajánlatot, mert nem mindenkitől várható el, hogy átlássa azt.

 

Krisztin N. László polgármester javasolja a közbeszerzési eljárásba belefoglalni, hogy igényt tartunk az indexálásra, mert elamortizálódik a pénzünk. Ha megkapjuk a választ, akkor visszahozzuk a testület elé. Kérdezi, hogy a megtakarítási intézkedési tervvel kapcsolatosan
van-e kérdés. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

 

83/2022. (03.30.) képviselő-testületi határozat

    Energiamegtakarítási intézkedési terv felülvizsgálata

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. az Energiamegtakarítási intézkedési terv felülvizsgálatára vonatkozó előterjesztést megismerte, és elfogadja.
  2. felkéri a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal Költségvetési- és adóosztályát, hogy az elfogadott anyagot a Nemzeti Energetikusi Hálózat által üzemeltetett online felületére 2022. március 31. napjáig töltse fel.

 

Határidő:  elfogadásra azonnal

  1. március 31.

Felelős:      Krisztin N. László polgármester

                BKÖH Költségvetési- és adóosztályvezető

 

 

4./ Napirendi pont

    Felkészülés az idegenforgalmi szezonra

     Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 4. melléklete)

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság korelnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Hartai Béla bizottságkor elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága a VN. Kft. tárgyban készített beszámolóját megismerte. Dönt arról, hogy április 11-én településbejárást tart, illetve javasolja, hogy ezt követően kerüljön sor a döntésre a beszámoló elfogadását illetően.

 

Krisztin N. László polgármester javasolja, hogy a településbejárásra 8.00 órától Badacsonyörsi indulással kerüljön sor. Legyenek rögzítve azon feladatok, melyek a sikeres idegenforgalmi szezonra való felkészüléshez fontosak.  Kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a bizottság javaslatával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

 

84/2022. (03.30.) képviselő-testületi határozat

Felkészülés az idegenforgalmi szezonra

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt arról, hogy

  1. április 11-én 8.00 órai kezdettel településbejárást tart a sikeres idegenforgalmi szezonra való felkészülés érdekében.
  2. a VN Kft. „Felkészülés az idegenforgalmi szezon”-ról készített 2022. évi beszámolójának elfogadásáról ezt követően hozza meg döntését.
  3. felkéri Krisztin N. László polgármestert, hogy az ügyvezetőt a döntésről tájékoztassa.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

                 tájékoztatásra 5 nap

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

                 Rakics Anna ügyvezető

 

 

5./ Napirendi pont

    Manna Holding Zrt. kérelme

     Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 5. melléklete)

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság korelnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Hartai Béla bizottságkor elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztést megismerte. Kéri, hogy Dr. Végh József ügyvéd a testületi ülésig adja meg állásfoglalását a kérelemben foglalt névhasználattal összefüggésben. A bizottság javasolja, hogy a Képviselő-testület a testületi ülésen azt figyelembe véve hozza meg a döntését.   

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az ügyvéd úr az állásfoglalását megküldte. Kéri, hogy mondja el a véleményét.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy az önkormányzati rendelet vonatkozó szabálya és az általa megküldött cégkivonat alapján a névhasználat nem engedélyezhető.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a Balaton szappan natúrkozmetikai kollekció egy különleges darabjának szeretné kérelmező a Badacsony nevet adni. Ehhez kéri a Képviselő-testület hozzájárulását. A szappan szőlőmag őrleménnyel, természetes anyagokból készül. A kérelmet a bizottság és az ügyvéd úr vizsgálta, megállapították, hogy nem engedélyezhető. Ha a rendeletet szeretné megváltoztatni a testület, akkor újabb előterjesztéssel vissza kell hozni. Volt példa, hogy a testület engedélyezte a névhasználatot, mert a kérelem megfelelt a rendeletnek. Akkor a kerékpáros egyesület vette fel a nevet. Hajó is viseli a Badacsony nevet, illetve új hajó is hadrendbe áll, Tomaj nevet szeretnék adni neki. Véleménye szerint komoly reklámértéke lehet. Lehet, hogy a rendelet túl merev és nem kezeli megfelelően az ilyen helyzeteket. Ha van rá igény, akkor készítünk ezzel kapcsolatban egy javaslatot.

 

Hartai Béla képviselő szerint nem most kell dönteni arról, hogy legyen-e módosítva a rendelet. Javasolja átgondolni. A Manna Kft-nek nincs itt telephelye sem. Neki kell a rendeletben foglaltaknak megfelelni. Ha ez teljesül, akkor visszajöhet a kérelmével. Addig a testületnek nincs is lehetősége hozzájárulni.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a korábbi években felmerült, hogy Badacsony, mint földrajzi név szerepel, ilyen település nincs. Egyáltalán az önkormányzat hatásköre-e az ehhez kapcsolódó engedély kiadása.  Ezt majd meg kell vizsgálni. A jelenlegi rendelet szerint nem engedélyezhető.  Kérdezi, hogy további észrevétel van-e.

 

Dr. Végh József ügyvéd megjegyzi, hogy valóban hivatalosan így nem létezik, csak Badacsonytomaj van.

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki az előterjesztés szerinti határozati javaslatot elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

 

85/2022. (03.30.) képviselő-testületi határozat

Manna Holding Zrt. kérelme - Badacsony név használat tárgyában

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. a város nevének használatáról szóló 13/2021.(VII.1.) önkormányzati rendeletében rögzítettek figyelembevételével a Manna Holding Zrt. névhasználatra vonatkozó kérelmét elutasítja, mely szerint nem járul hozzá ahhoz, hogy a természetes alapanyagokból készült szappan a Badacsony elnevezést viselje.
  2. felkéri a polgármestert, hogy a kérelmezőt értesítse a döntésről.

 

Határidő:  azonnal, egyebekben 5 munkanap

Felelős:     Krisztin N. László polgármester,

                  Dr. Bodnár Attila jegyző

                 Slang Henrietta igazgatási ügyintéző

 

 

6./ Napirendi pont

    Beszámoló a lejárt határidejű önkormányzati döntések végrehajtásáról

      Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 6. melléklete)

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság korelnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

Hartai Béla bizottságkor elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztés szerinti határozati javaslatot elfogadásra javasolja a képviselő-testületnek.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy a Tátika felújításával kapcsolatosan több mint egy hónappal ezelőtt kérte a testületi ülésen az építési naplót, amit még mindig nem kapott meg. Az építési területen nem látni előrehaladást. Erre az előterjesztésben sem talált információt.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy pontos tájékoztatást a pályázatokkal foglalkozó kolléga tudna adni. Neki arról van tudomása, hogy gyakorlatilag az építkezés első napjától kezdve folyamatosan probléma van a tervek és a valóság összevetéséből eredően. Amíg lehetett, ezt a műszaki ellenőr és a pályázatokkal foglalkozó kolléga kezelte. Aki a terveket készítette, meghalt. A céget a felesége viszi tovább, nehezen teszi túl magát a tragédián, a megkereséseinkre nehezen reagál. A terveket módosítani kellene a kivitelező felvetései alapján, de a tervező asszony több dolgot nem lát problémának.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy az utolsó kooperációs egyeztetésen a tervező asszony olyan terveket tudott a rendelkezésünkre bocsátani, mellyel elhárult az akadály a további munkavégzés elől. A munkát folytatni fogják.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a közbeszerzési eljárás során a leendő kivitelezők több száz kérdést tettek fel, melyekre választ kellett adni. A határidő itt is hetekkel tolódott. Felvettük az MTÜ-vel a kapcsolatot, intézkedésüket kérve a tekintetbe, hogy ha a projekteknél bármilyen változtatás szükséges, mik a lehetőségek. Az ajánlattételi határidő március 16-án lezárult, három pályázat érkezett. A hiánypótlásokat március 31-ig lehetett benyújtani. Az ajánlatok kis, illetve nagyon nagymértékben eltérnek a rendelkezésre álló összegtől. Lehet, hogy szükség lesz bizonyos elemek kivételére, ha döntéshelyzet áll elő, a testület elé fogjuk terjeszteni. A pályázatnak van egy szemléletformálás része is, első lépése a konferencia volt, most a műhelymunkák következnek, illetve egy tanulmányút.

 

Forintos Ervin képviselő kérdezi, hogy a lakossági víz és csatorna pályázat érinti-e a Kossuth, Római, Pöltenberg és Kápolnavölgyi utcai csatornázást. Ott egyre feszültebb a hangulat, lakossági fórumra lenne szükség. Az építéshatósági jogszabályok változtak, ne szeretné, ha zárt rendszerű tárolók lennének. A testületnek dönteni kell, hogy ezt az ügyet tudja-e támogatni. Az emberek türelmetlenek.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy a Lakossági víz és csatorna pályázat nem erről szól. Minden évben be kell adni, csak átfut az önkormányzaton. A jelzett utcák csatornázása ügyében heti szinten tárgyalásokat folytat. A TOP plusz „Élhető települések” pályázat keretében fogjuk beadni a pályázatot, a tervek rendelkezésre állnak, illetve a költségvetés is. A pályázat áprilisban benyújtásra kerül, a testület döntését követően. Reméljük megnyugtató választ tudunk ezzel adni erre a problémára.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy nagyon fontos a kommunikáció. Az alapprobléma az, hogy ismeretei szerint ebben az esetben a rendelet nem tud hatályosulni. 3 fő nem fizette be a hozzájárulást, a rendelet szerint csak akkor indulhat a program, ha mindenki befizette. Valamikor 60 millió forinttal lett tervezve a költségvetés, ennek 50 %-át a lakók, 50 %-át az önkormányzat biztosítja. Elmondja, hogy az egyik érintett ingatlantulajdonos jelezte, hogy pályázati forrást tud szerezni a programhoz. Közben a tervező aktualizálta a 2016-os költségvetést. A költségek mintegy 200 millió forintra emelkedtek, ami pályázat nélkül nagyon megnehezíti a végrehajtást. A lakosságnak is el kell mondani, hogy még fizetniük kell. A 30 milliónak látja a realitását a pénzmaradványban, de a 100 milliónak erre a célra már nehezen. A segítségét felajánló úr mindent megtett, de nem talált olyan lehetőséget, ami a programot segíti. Fontos lenne, hogy mindenki próbálja meg a saját kapcsolatrendszerét mozgósítani, direkt forrást kellene szerezni. Navracsics úr is jelezte, hogy megpróbál segíteni. A pályázatokkal foglalkozó kollégával átnézték, hogy a TOP plusz program keretében mire tudnánk pályázni. Az utak és közművek címszót viselő részre vonatkozóan zajlik a lehetőségek felmérése. Az élhető település pályázatra javasolnánk benyújtani, - amennyiben a megyei önkormányzattól a pályázatíró kolléga pozitív választ kap - a badacsonyörsi ivóvíz korszerűsítést és ennek a csatorna programnak a megvalósítását. Vannak még kisebb programok is, melyek bekerülési költségét könnyebben tudná az önkormányzat támogatni.  A TOP plusz pályázat turisztikai részére érkezett javaslat az un. Büdöstó és környékének rehabilitációja, mely a településfejlesztési koncepcióban is szerepel. A Nemzeti Parkkal egyeztettünk, nem támogatják, ezért el kellett engedni. 600 millió forintra lehet maximum pályázni, az előzetes kalkuláció szerint ez az első ütemre lett volna elég. Miután ez nem tud megvalósulni, új ötletként merült fel a badacsonyi strandon az épületsor másik felének a megvalósítása, amit egyébként hosszabb távon a BTTF vállalt fel. A tervezővel egyeztettünk, azt ígérte, hogy átnézi a dokumentációt. Emlékei szerint az egész programot kiviteli szinten kidolgozták. A pályázathoz csak tervre van szükség, engedélyeztetni nem kell. Erre legkésőbb hétfőn kapunk választ. Apróbb gondolatok merültek még fel, pld. a strandi projektben a nyilvános illemhelyek bérbeadása, mert nincs rá pályázó, egy beléptető kapus vagy pénzbedobásos megoldással. Egy ilyen kapu költsége 2,5 millió forint pár éves ajánlat szerint. 4 illemhely van, a pályázatba beleférhet 4-5 ilyen eszköz megvásárlása. Olyan ötletek kellenek, ahol nem most kell indítani a tervezést, mert úgy reménytelen. Felmerült a Badacsonytomaj és Badacsony közötti járda állapota, ez is felújításnak minősül. Ha végig napelemes lámpákat teszünk, ahhoz sem kell terv, illetve engedély. Úgy érzi, hogy 10 napon belül az anyag olyan helyzetben lesz, hogy a testületnek alternatívát tudunk letenni. 40-50 milliárdos megyei keretből 4 x 600 millió forint nem fog jutni Badacsonytomajnak, ezért fajsúlyozni kell, ha több pályázatot is be kívánunk adni.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő elmondja, hogy valóban szükség van egy lakossági fórumra, ahol az érintettek tájékoztatást kaphatnak. Őt is megkeresték azzal, hogy visszakérik a befizetett pénzüket.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy ez a közmeghallgatáson téma volt. Ott elmondta, hogy a vonatkozó rendelet szerint minden érintettől be kell érkezni a megfelelő összegnek ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni. Egyetért a lakossági fórum összehívásával, de ott is csak ezt tudja elmondani, megtoldva azzal, hogy van egy pályázati lehetőség esetlegesen, ami miatt a türelmüket kérjük.

 

Forintos Ervin képviselő elmondja, hogy megoldás lehet a hitel felvétel is, ez a mai rendszerben 1 nap alatt is megoldható. A jelenlegi vízjogi létesítési engedély július 30-án lejár.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy a meghosszabbítása folyamatban van.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a Kisörshegyi ivóvíz hálózattal kapcsolatban a felülvizsgálati anyagot aláírta, az önkormányzat elkészíttette az érintett részre vonatkozó tervet. A vízjogi engedély lejárt, ennek az újbóli meghosszabbítására adtuk a tervezőnek a megbízást.

 

Forintos Ervin képviselő elmondja, hogy a kivitelező mondja meg, hogy mennyiért csinálja meg, de a jelenlegi összeget túlzottnak tartja.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a költségvetésben a teljes aszfaltozás szerepel, a kápolnától a szőlőskertig, ez jelentős tétel. A közbeszerzés kiírása előtt a költségvetést alaposan át kell nézni. Vannak olyan műszaki tartalom változásra vonatkozó javaslatok, melyek a költségeket csökkentik. Kérdezi, hogy mikor legyen a lakossági fórum. Április vége után javasolja, amikor már a nyaralótulajdonosok is itt tudnak lenne. Kérdezi, hogy a testület április 29-én, pénteki napon el tudja-e fogadni. Megállapítja, hogy igen. Kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a beszámolót az előterjesztés szerint el tudja fogadni azzal a kiegészítéssel, hogy a csatorna ügyében lakossági fórum legyen április 29-én pénteken 18.00 órai kezdettel, melyre az érintett ingatlantulajdonosok kapjanak meghívást, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, 1 tartózkodással és ellenszavazat nélkül meghozza az alábbi:

 

86/2022. (03.30.) képviselő-testületi határozat

Beszámoló a lejárt határidejű döntések végrehajtásáról

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. Krisztin N. László polgármester a lejárt határidejű döntések végrehajtásáról szóló beszámolóját az előterjesztés szerinti tartalommal elfogadja.
  2. Dönt arról, hogy a Kossuth utca, Pöltenberg utca, Római út és Káptalantóti út csatornázása ügyében 2022. április 29-én 18.00 órai kezdettel lakossági fórumot kezdeményez.
  3. Felkéri a Hivatal illetékes ügyintézőjét, hogy a szükséges intézkedéseket tegye meg.

 

Határidő: azonnal, egyebekben 10 munkanap

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

                 Dr. Bodnár Attila jegyző

                 Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

 

 

7./ Napirendi pont

    Beszámoló a polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről

    Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 7. melléklete)

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztést tárgyalta a Pénzügyi, Ügyrendi és Szociális bizottság. Felkéri a bizottság korelnökét, hogy ismertesse a határozati javaslatot.

 

Hartai Béla bizottságkor elnöke ismerteti, hogy Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi Bizottsága az előterjesztést megismerte. Dönt arról, hogy a polgármester távolléte miatt határozatot nem hoz. Javasolja, hogy a Képviselő-testület a testületi ülésen hozza meg a döntését.  

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy egy állampolgár jelezte, hogy sokba került a sírhely megváltás, illetve a temetési költség magas volt. Felmerült a gondolat, hogy a 60 Ft-os temetési segély kerüljön beépítésre automatikusan a rendszerbe. A rendeletmódosítás még nem került be a testület elé, a jegyző úr vizsgálja a lehetőségeket. Az állami normatíva a temető vonatkozásában rendkívül alacsony. Külső szakembert is bevonunk annak vizsgálatába, hogy hogyan lehetne a normatívát növelni. A 60 eFt beépítése csak lelkileg lehetne jó megoldás. A támogatás kérelemre indul, sokan nem is igénylik. Kéri a jegyző urat, hogy az áprilisi soros ülésen ez legyen napirend. Kérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a beszámolót elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, 1 tartózkodással és ellenszavazat nélkül meghozza az alábbi:

 

87/2022. (03.30.) képviselő-testületi határozat

Polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről szóló beszámolóról

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a polgármester átruházott hatáskörben hozott döntéseiről szóló beszámolót az előterjesztés szerinti tartalommal megtárgyalta és elfogadja.

 

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

 

 

8./ Napirendi pont

   Beszámoló a két ülés közötti időszak fontosabb eseményeiről (szóbeli előterjesztés)

   Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a BTTF-fel folyamatos a konzultáció. Bizonyos projektek befejeződtek, mások most kezdődnek. A TV nyilvánosságát kihasználva örömmel jelenti be, hogy a Kálvária beruházás első szakasza, a stációk és a Szent István Kápolna környezetének a rendbe rakása befejeződött. Április 2-án 14.00 órakor lesz a felszentelése, ahová mindenkit szeretettel várunk. A Fő utca felújítására és a Kálvária projekt következő szakaszára a nyertes kivitelezővel a szerződéskötés megtörtént. A munkát a Vértesút Kft. nyerte el. A kooperációs értekezleteken a képviselők is részt vehetnek. A Kft. vezetője a napi szintű áremelkedés miatt egy komolyabb bevásárlást indított el, az anyagot a vasúti őrháztól a Tomaj kemping bejáratáig tartó önkormányzati területen szeretné deponálni. Ha a testület támogatja, akkor a VN. Kft-n keresztül biztosítjuk a területet a kivitelezőnek. Állami beruházásról van szó, ez az önkormányzat hozzájárulása lehet. A területet körbe kerítik és őrzik. Elmondja, hogy a Mecsek Fűszérttel tárgyalások folynak egy bevásárló centrum létrehozásáról. Haladunk előre, de még nincs az ügy olyan állapotban, hogy a testület érdemben döntsön. Javasolná, hogy a Mecsek Fűszért ügyvédje és az Önkormányzat ügyvédje közösen egy konszenzusos megoldást dolgozzon ki. A testületet a szerződés kidolgozása előtt pontosan tájékoztatni fogjuk arról, hogy milyen konstrukció merül fel. Területcsere és épületcsere történne. A csere egyik tárgya a régi hivatali épület kaszárnyaszerű része, a másik a jelenlegi üzlet. 3 terület alakulna így ki. A régi polgármesteri hivatal főépülete önkormányzati tulajdonban maradna. Az üzlet helyén parkoló kerülne kialakításra, illetve az átjárhatóság lenne biztosítva. A csere útján a Mecsek Fűszért tulajdonába kerülne a régi hivatali épület lapostetős része, itt épülne meg az üzletház, illetve a parkoló lenne még az önkormányzat tulajdonában. A tárgyalások során elhangzott, hogy a cserétől függetlenül a jelenlegi üzlet épületét a vállalkozó elbontaná a kaszárnyaszerű épülettel egyidőben. Most történik a költségek kiszámolása. Nagy reményeket fűz az ügyhöz, függetlenül attól, hogy bizonyos portálokon már mindenféle kritika megfogalmazódott. A Tapolca és Környéke Önkormányzati Társulás ülésén a Jegyző úrral együtt vett részt, az étkeztetéssel kapcsolatosan kérdéseket tettek fel, melyekre rövid időn belül választ fognak kapni. Két rendkívüli ülés volt a beszámolási időszakban. A BTTF-vel találkozott a testület, amit egy lakossági fórum követett a Fő utca rekonstrukciójával kapcsolatosan. Téma volt a katona szobor sorsa is. A jelenlévők kézfeltartással amellett foglaltak állást, hogy a szobor kerüljön át a Hősök kertjébe. A terv szerint mindenképpen el kell mozdulnia, mert mögötte kétirányú forgalom lesz. Tárgyalt a testület a hegyen lévő építkezésekről, több behajtási engedély kérelem is érkezett. Azon dolgozunk, hogy a lakóövezeti táblával mit lehet tenni, ez komolyan befolyásolja az ottani fejlesztési programokat. Társadalmi munkában szemétgyűjtés volt a hegyen, a kálvária nyomvonalán. Nőnapi ünnepséget szerveztünk, illetve az intézményekben a férfi képviselők köszöntötték a hölgyeket. Egyeztetésre került sor a Nemzeti Parkkal. A Polgárvédelmi Szervezet összehívásra került, a feladatokat áttekintettük. Ha mozgósításra kerülne sor, a szervezetnek vannak tennivalói. Március 15-én megtartottuk a megemlékezést. A vizitaxis megkereste azzal, hogy a beruházás kapcsán milyen lehetőségei lesznek, illetve szeretne egy építményt elhelyezni a jegyárusításhoz. Azt javasoltuk, hogy ezt a BAHART területén végezze. Tárgyalt Reményi Krisztinával, aki két projekt ötletet is felvetett. Az Európa Kulturális Fővárosa Központja az egyiket pozitívan fogadta. A hegyen és a környéken lévő kis kápolnák környezetében szerveznének komolyzenei vagy dzsessz előadásokat, melyeket csillagtúra szerűen lehetne látogatni. A 8-10 oldalas pályázati anyag elkészült, a testület elé fog kerülni.  Volt egy polgármesteri találkozó Gógánfán, a helyi értékek vonatkozásában. Úgy gondolja, hogy a közeljövőben intenzívebbé kell tenni az ezzel kapcsolatos tevékenységünket, 2015. óta minimálisan foglalkoztunk az értéktárral, a kisebb települések ebben sokkal lelkesebbek.  Javasolja áttekinteni és megfogalmazni az ezzel kapcsolatos feladatokat. Több település készíttetett a helyi óvoda és iskola részére összefoglaló kiadványokat a helyi értékekről. A Borhéttel kapcsolatosan egyeztetésre került sor, akkor ő Budapesten tárgyalt éppen. Nagy László instrukciókat vár a testülettől arra, hogy milyen formában kerüljön megszervezésre az idei Borhét. Felmerült a régi rendszer is, a két hétvégét tartalmazó 3 hetes program. Arról volt szó, hogy a véleményeket begyűjtjük. Megjegyzi, hogy nem érkezett egyetlen vélemény sem. Erről beszélni kell. Elmondja, hogy most el kell mennie, átadja az ülés vezetését Török Zoltán alpolgármesternek.

 

Krisztin N. László 10.20 órakor távozott a Képviselő-testületi ülésről.

Az ülés vezetését Török Zoltán alpolgármester veszi át.

Szavazásra jogosult képviselők száma: 6 fő

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő elmondja, hogy a borászatok 80 %-a úgy gondolja, hogy vissza kellene újra hozni a Borhetek rendezvényt a régi formájában, júliusban megtartva. Augusztusban úgyis jönnek a vendégek. A szállásszolgáltatók is jobban tudnak úgy profitálni, ha július közepén kezdődik a Borhét. Nehezen kezelhető számára is, hogy a faházak nincsenek nyitva. Szerencsésebb lenne a 3 hétvégés egybefüggő rendezvény július 15-től július 31-ig. A kiadványokat mielőbb el kell készíteni, igazában arról kellene már dönteni, hogy jövőre mi legyen. Kéri, hogy a testület ma hozza meg a döntését. A Badacsony New Yorkban kiadványban is szerepeltetni kell a rendezvényt.

 

Török Zoltán alpolgármester egy szimpátia szavazásra gondol ebben a kérdésben. A Tourinform Iroda küldje ki az összes borásznak, hogy tegyék meg a jelentkezési szándékukat, április 20-ig. Ha nincs meg a 10-11 jelentkező, akkor nagyobb körben is javasolja biztosítani a lehetőséget, Szentgyörgyhegy, Csobánc, stb. borászatai részére. A rendezvényt július 15. és július 31. között javasolja megtartani. Nagy László adjon egy körülbelüli programot és árat. A rendezvényt az idén csak a felső parkban lehet megtartani.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy az utolsó megbeszélésen abban maradtak, hogy az ilyen döntésekben a borászatokat Laposa Bence képviseli. Így nehéz dönteni, amiben megállapodtunk, azt be kell tartani.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő elmondja, hogy valóban így volt, mert nem fogadta el a testület, hogy ő képviseli a borászatokat is képviselőként. Mindenképpen előhozta volna, mert úgy gondolja, hogy ez nagyon fontos. Kéri, hogy a döntést ne húzza tovább a testület. Ő beszélt Laposa Bencével, egyetért. Erre most pontot kell tenni, a 24. órában vagyunk.

Török Zoltán alpolgármester elmondja, hogy felvállalja, hogy a testületi ülés után egyeztet Laposa Bencével és azt követően keresi meg Nagy Lászlót. Tudja, hogy Laposa Bence ezekben a kérdésekben egyetért a képviselő asszonnyal.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy a bizottság már tárgyalta hétfőn. Fontosnak tartja a programot, figyel a település rendezvényeire.

 

Forintos Ervin képviselő megjegyzi, hogy a részvételi szabályzat mérvadó a történetben. Ha nincs meg a megfelelő létszám, akkor a külsős borászatokat is meghívjuk, de muszáj nekik is produkálni azokat a feltételeket, amit a helyi borászatoknak, a felvonuláson részt kell venniük.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő elmondja, hogy először a borvidéket kell megkérdezni.

 

Török Zoltán alpolgármester elmondja, hogy a Borhétvégén résztvevőknek a szüreti felvonuláson kötelező részt venniük.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy alaki határozat nélkül, szimpátia szavazással lehet dönteni, mivel a bizottsági ülésen nem volt napirend, nem történt benne döntés. Lett volna lehetőség ezt többször is áttárgyalni, a napirendek közé most behozni nem tartja szerencsésnek. Iránymutatásként, alaki határozat nélkül tud most a testület dönteni.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy amikor a tavalyi szüreti program után meglehetősen zaklatott állapotban volt az előbb említett problémák miatt, nem találta a szabályzatban kötelező elemként, javasolja megnézni. Az előterjesztésnek legyen újra része a szabályzat is.

 

Török Zoltán alpolgármester elmondja, hogy az elhangzottaknak megfelelően a Jegyző úr és Nagy László dolgozzon ki egy csomagot, melyet a Tourinform Irodán keresztül a borászatoknak el kell juttatni. Ezt követően várjuk a borászatok jelentkezését. Erre vonatkozóan szimpátia szavazást kér.

 

Megállapítja, hogy 5 igen szavazattal, 2 tartózkodással és ellenszavazat nélkül, szimpátia szavazással a képviselő-testület a következő javaslatot elfogadja:

 

  • A Borhetek rendezvénye 2022. július 15. és július 31. között, a Badacsony felső parkban kerüljön megtartásra.
  • Bodnár Attila jegyző és Nagy László, a kulturális intézmény igazgatója dolgozzon ki egy csomagot, melyet a Tourinform Iroda küldjön ki a helyi borászatoknak azzal, hogy április 20-ig nyilatkozzanak részvételi szándékukról. Ha nincs meg a 10-11 jelentkező, akkor nagyobb körben is javasolja biztosítani a lehetőséget, elsősorban a borvidék borászatai, Szentgyörgyhegy, Csobánc, stb. részére.
  • A rendezvényen résztvevőknek a szüreti felvonuláson is kötelező részt venniük. A külsős borászatokra ugyanazon feltételek vonatkozzanak.
  • Nagy László igazgató adjon egy körülbelüli programot és költségvetést.

 

Krisztin N. László polgármester visszaveszi az ülés vezetését. Kérdezi, hogy a beszámolóval kapcsolatosan kinek van kérdése.

 

Mékli Bernadett képviselő elmondja, hogy Vollein Ferenc festőművész 2-3 millió forintos értékben adományozott egy képet az önkormányzatnak. A kép szállítására kérte a segítséget, ez megtörtént. Egy szerződéstervezetet küldött kb. egy hónappal ezelőtt azzal, hogy az ügyvéd úr nézze át. Nem tudja, hogy hol akadt el a folyamat. Sajnos azóta visszavonta az ajándékozási szándékát a Kallós és a Vollein család. Kellemetlenül érzi magát, szeretne választ kapni. Úgy gondolja, hogy hibáztak azzal, hogy ezt a képet hagyták elveszni.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy nem kapta meg a szerződéstervezetet.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy úgy gondolja, hogy abban a korban van, amikor felvállalhatja a véleményét. A képviselő-testület nagy szeretettel fogadta a felajánlást. A művész úr javaslatot tett a kép elhelyezésének helyszínére. Bárkit kérdeztünk, mindenki azzal értett egyet, hogy oda nem való. Nem tudjuk, hogy hol tudnánk elhelyezni. Továbbra is fenntartjuk, hogy a város részéről befogadjuk a képet, amennyiben fennáll még az ajándékozási szándék. Úgy gondolja, hogy együttműködésre lett volna szükség, és nem pedig diktátumra. Persze nekünk is jobban oda kellett volna figyelni. Közösen kellett volna megkeresni a helyét, közösen átnézni a szerződéstervezetet. Ő nem nézte át, természetesen szívesen leül a művész úrral vagy az édesapjával. Ha hibázott a Hivatal, akkor elnézést kérünk, de azért azt sem szeretnénk, ha mindenkinek úgy kellene ugrálni, ahogy valaki kitalálja. A szállítás kapcsán a VN. Kft. rugalmas tudott lenni. Megérti, hogy aki felajánlotta, azt szeretné, ha flottul pörögne minden. A kép jellegéből adódóan nem mindegy, hogy hová kerül, erősen szakrális mű, a Tátikába nem való. Brájer Éva igazgató tette a javaslatot arra, hogy kerüljön az egyházi közösségi házba, ahol a fűtéskorszerűsítést meg fogják csinálni. Ha elkészül, akkor egy jobban használható épületté válik. Ott tudnánk elképzelni a kép végleges helyét. Ha valaki hibázott, akkor elnézést kér. Próbálja helyrehozni, de meg kell érteni mindenkinek, hogy ez egy kölcsönös együttműködés lesz. Megköszöni Mékli Bernadett képviselő eddigi munkáját, elnézést kér a kellemetlenségért. Kéri a Jegyző urat, hogy az emailt keresse meg.

 

Hartai Béla képviselő kérdezi, hogy a Kodály utcai telekrendezés kapcsán van-e előrelépés.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy az állásfoglalását előterjesztette, várja a testület további instrukcióját. A Kormányhivatal állásfoglalását figyelembe véve a 3 lehetőségből 2 megoldás maradt, a testület rendkívüli ülésen tárgyalt róla. Előfeltétel, hogy az érintett ingatlantulajdonosokkal egyeztetni kell. Előzetes vélemény szükséges arról, hogy mennyi lesz a földmérés költsége. A tárgyalás része lesz, hogy azt ki és milyen arányban viseli. Nem ért egyet azzal, hogy csak az önkormányzat viselje a költségeket. Az egyeztetésre nincs megbízása.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a testület gyakorlatilag azt mondta, hogy megkéri az ügyvéd urat, hogy a földmérési, földhivatali, vagyongazdálkodási területeket fogja össze az ügyben. Nem született arra vonatkozóan döntés, hogy milyen irányban lépjünk tovább.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy a testület egy irányelvet megfogalmazott, lehet, hogy most kellett volna ebben továbblépni. Kéri, hogy az előző határozat alapján az ügyvéd úr készítse elő a testületnek, hogy merre van előre.

 

Dr. Végh József ügyvéd kérdezi, hogy kérjen-e erre 2-3 árajánlatot.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy igen. Javasoltuk egy kézben tartani. Nem tudjuk, hogy a területeknek mi az értéke, igazságügyi értékbecslő bevonása szükséges. Úgy látják, hogy ezt az ügyvéd úr össze tudná fogni. Ajánlatkérésre kellene sort keríteni, az emberek elé számokat is vinni kell.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy a folyamatban ügyvédi költségek is lesznek, azt sem gondolná feltétlenül csak az önkormányzatra terhelni. Hatósági eljárási díjakra is számítani kell. A költségek viseléséről a testület dönt, de várhatóan nem lesz kevés.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy hogy két személy is jelezte a legutolsó találkozáskor, hogy kaptak adó és értékbizonyítványt a terület értékéről, melyről közben kiderült, hogy út. Az örökösödési illetéket a telek után fizették meg, ez is fontos lehet. Kéri az ügyvéd urat, hogy az elmondottakról egy ajánlatkérést bonyolítson le.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy a múltkori testületi ülésen arról volt szó, hogy a Jegyző úr tesz egy állásfoglalást a strandi üzletek bérleti díj emelésével kapcsolatosan. Erről kér tájékoztatást.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy infláció követő. A 2020. március 16-i Kormányrendelet előtt keletkezett szerződés infláció követése megengedett.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki a beszámolót elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, 1 tartózkodással és ellenszavazat nélkül meghozza az alábbi:

 

88/2022. (03.30.) képviselő-testületi határozat

   Beszámoló a két ülés közötti időszak fontosabb eseményeiről (szóbeli előterjesztés)

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a két ülés közötti időszak fontosabb eseményeiről szóló beszámolót megtárgyalta és elfogadja.

 

Határidő: azonnal

Felelős:      Krisztin N. László polgármester

 

Krisztin N. László polgármester több napirendi pont, illetve hozzászólás nem lévén megköszöni a Képviselő-testület tagjainak és a meghívottaknak a munkáját, majd az ülést 10.58 órakor bezárja.

 

K.m.f.

 

      

       Krisztin N. László                                                        Dr. Bodnár Attila        

         polgármester                                                                        jegyző

 

         Török Zoltán                                                                 Forintos Ervin

        alpolgármester                                                                 képviselő

                                                             jegyzőkönyv hitelesítő

 

 

 

 

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése


Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Borbarangolás és Régiós Buszjárat

Önkorm. szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!