2022.03.10. rendkívüli testületi jk.

Badacsonytomaj Város Önkormányzat

Képviselő-testülete

Szám: 8/2022.

 

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

 

Készült: Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2022. március 10-én (csütörtök) 14.00 órai kezdettel megtartott rendkívüli, nyílt üléséről.

 

Jelen vannak:

Krisztin N. László                              polgármester

Török Zoltán                                      alpolgármester

Borbélyné Galambos Gabriella           képviselő

Forintos Ervin                                    képviselő

Hartai Béla                                         képviselő

Mékli Bernadett                                 képviselő

Takács Lajos                                       képviselő                                            (7 fő)

 

 

Tanácskozási joggal jelen van:

Dr. Bodnár Attila                               jegyző                                                 (1 fő)

 

Meghívottak közül jelen vannak:

Tamás Lászlóné                                költségvetési és adóosztályvezető

Gyimesi Mónika                                igazgatási-műszaki ügyintéző

Dr. Végh József                                 ügyvéd

Hülvely István                                   B-Found Zrt. képviseletében

 

Tóthné S. Zsuzsa                              jegyzőkönyvvezető

 

 

NAPIRENDEK ELŐTT

 

Krisztin N. László polgármester köszönti a megjelent képviselőket és a meghívottakat. Megállapítja, hogy 7 képviselőből 6 fő jelen van, az ülés határozatképes, azt megnyitja. Jegyzőkönyv hitelesítőnek Török Zoltán képviselőt, jegyzőkönyvvezetőnek Tóthné S. Zsuzsát javasolja. Kéri, hogy aki a személyi javaslatokat elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi határozatot:

 

74/2022. (III.10.) képviselő-testületi határozat

Jegyzőkönyvvezetőről, jegyzőkönyv hitelesítőkről

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Krisztin N. László polgármester javaslatára Török Zoltán képviselőt jegyzőkönyv-hitelesítőnek, Tóthné S. Zsuzsát jegyzőkönyvvezetőnek elfogadja.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a meghívóban 3 napirendi pont szerepel. Kéri, hogy aki a meghívó szerinti napirendek tárgyalásával egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi határozatot:

 

75/2022. (III.10.) képviselő-testületi határozat

Napirendek elfogadására javaslat

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. március 10-ei rendkívüli, nyílt ülésének napirendjét 3 napirendi ponttal elfogadja.

 

1. Badacsonyörsi TRSZ – Elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat II.

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

Meghívott: Dr. Végh József ügyvéd

Simonné Visi Erzsébet BÖÉE elnöke

 

2. Telekalakítási szerződésről

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

3. Badacsony építkezés - úthasználat

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

A képviselő-testület utasítja a polgármestert a határozat végrehajtására.

 

Határidő: azonnal

Felelős:   Krisztin N. László polgármester

 

 

 

  1. I. NAPIRENDEK TÁRGYALÁSA

 

1./ Napirendi pont

Badacsonyörsi TRSZ – Elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat II.

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 1. melléklete)

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az előterjesztés már volt a Képviselő-testület előtt.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy a Képviselő-testület legutóbbi ülésen született döntésének megfelelően megkértük dr. Végh József ügyvéd úr állásfoglalását.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy a 2021. december 9. napján megkötött TRSZ is tartalmazza ezt a vagyonátruházást. Ez nem újdonság, az Önkormányzat szerződéses kötelezettséget is vállalt erre, hogy amennyiben ez megtörténik, akkor elővásárlási jogával nem él. Kihangsúlyozza, hogy ez nem összekeverendő az ugyan úgy 3.12. pontban szereplő elővásárlási jog törlésével. Ez továbbra is illeti az Önkormányzatot. Ezeknek a törlése akkor történhet meg, ha HÉSZ módosítása hatályba lép. Amennyiben az Önkormányzat nem kíván élni elővásárlási jogával, akkor erről lemondhat.

 

Hülvely István B-fund Zrt. elmondja, tudták, hogy meg akarják csinálni, ezért került bele a TRSZ-be. Ennek fejében alá is írták már az új Alapok. Más ügyletet nem terveznek. A Kft-k-ből kerülnek a 100 %-os tulajdonosokhoz az ingatlanok.

 

Krisztin N. László polgármester megkérdezi, hogy kérdés, hozzászólás van-e a napirendi ponthoz. (nincs) Kéri, hogy aki az előterjesztésben szereplő határozati javaslatot elfogadja, kézfeltartással jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül meghozza

 

76/2022.(III.10.) Képviselő-testületi határozat

Badacsonyörsi TRSZ – Elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat II.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. megismerte a Badacsonyörsi TRSZ – Elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat tárgyában készített előterjesztést, és a hozzákapcsolódó jogi állásfoglalást.
  2. dönt abban, hogy a Badacsonytomaj 2157/3 helyrajzi számú, a Badacsonytomaj 2157/4 helyrajzi számú, Badacsonytomaj belterület 2157/5 helyrajzi számú, a Badacsonytomaj 2157/6 helyrajzi számú, a Badacsonytomaj 2157/7 helyrajzi számú, a Badacsonytomaj 2157/8 helyrajzi számú, és a Badacsonytomaj 2157/9 helyrajzi számú ingatlanokra 38480/3/2015.11.17 számú határozattal bejegyzett elővásárlási jog gyakorlásáról kifejezetten, feltétlenül és visszavonhatatlanul lemond.
  3. felkéri Krisztin N. László polgármestert az érintett ingatlanok vonatkozásában az elővásárlási jogról való lemondás tárgyában előkészített nyilatkozatok aláírására.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

egyebekben 15 nap

Felelős: Krisztin N. László polgármester

dr. Bodnár Attila jegyző

Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

dr. Végh József ügyvéd

 

 

Forintos Ervin képviselő 14:14 órakor megérkezik az ülésre.

A szavazóként jelenlévők száma 7 fő.

 

 

2./ Napirendi pont

Telekalakítási szerződésről

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 2. melléklete)

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az ügyet mindenki ismeri. Az utóbbi időben kapott ezzel kapcsolatos dokumentumokat megküldte képviselő-társainak. Szombaton találkoztak az érintett ingatlantulajdonosok, ő is kapott meghívást. Ott megígérte, hogy a héten erre az ügyre pont kerül. Megkérdezi, hogy kérdése van-e valakinek. Megállapítja, hogy nincs. A mellékletben található szerződéssel kapcsolatban, a helyszínen az érintettek nyilatkoztak, hogy számukra ez a verzió megfelel. Ez alapozza meg annak a folyamatnak az eredményét, aminek az lesz a vége, hogy az önkormányzati telek értéke növekedjen, a hasznosítása változzon.

 

Hartai Béla képviselő javasolja, hogy a szerződés aláírása előtt azt dr. Végh József ügyvéd úr lássa el kézjegyével, hogy látta és rendben találta.

 

Forintos Ervin képviselő megkérdezi, hogy a szerződés aláírására az érintettekkel együttesen kerül-e sor.

 

Krisztin N. László polgármester válaszában elmondja, hogy a szombati találkozó befizették az összegeket. Megkérdezi, hogy további észrevétel van-e. Megállapítja, hogy nincs. Kéri, hogy aki elfogadja, hogy a szerződés aláírható azt követően, hogy dr. Végh József ügyvéd azt kézjegyével ellátta, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

 

77/2022.(III.10.) Képviselő-testületi határozat

Telekalakítási szerződésről

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Dr. Végh József ügyvéd ellenjegyzését követően

  1. 1. Nagy Géza 1039 Budapest, Kabar utca 3. II.8. szám alatti lakos kérelméhez kapcsolódóan elrendeli az érintett ingatlantulajdonosok felé megkeresés megküldését - szándéknyilatkozat formájában – azzal, hogy hozzájárulnak az építési telkek kialakítása és az ehhez kapcsolódó közterület kialakítás, közműcsatlakozások, és földmérési munkarészek vonatkozásában az eljárás megindításához, azzal a kiegészítéssel, hogy egyben megnyilatkoztatja az érintetteket erre vonatkozó finanszírozás feltételeit is tartalmazó szerződés megkötésének lehetőségéről.
  2. 2. elrendeli jelen ügyben árajánlatok bekérését a tárgyi ingatlanokra vonatkozó földmérési, telekalakítási engedélyezési eljárás, közműcsatlakozások kiépítése, és közterület kialakításának vonatkozásában.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

ajánlat kiküldésére 5 munkanap

értesítésre az ajánlatok beérkezését követően azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

dr. Bodnár Attila jegyző

Gyimesi Mónika műszaki-igazgatási ügyintéző

dr. Végh József ügyvéd

 

 

3./ Napirendi pont

Badacsony építkezés - úthasználat

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

(Az előterjesztés a jegyzőkönyv 3. melléklete)

 

Hozzászólások

 

Krisztin N. László polgármester ismerteti az ügy előzményeit. Korábban kikérte a Képviselő-testület véleményét a kérelemmel kapcsolatban., hogy az építkezés azon a szakaszon megvalósulhat-e. A hatáskör nála van, de mivel a probléma összetett, ezért kérte a Képviselő-társak szimpátia szavazását annak idején, de ez nem vezetett eredményre, a 7 képviselőből 1 fő nem válaszolt, 3-3 egyenlő szavazattal pedig nem hoztak döntést. Akkor az ülés előtt néhány órával kérte az érintett a napirendi pont levélét, hogy később térjenek majd vissza rá. Ő kérte az út Kivitelezőjétől, Szencz úrtól, hogy számolják ki az útszakasz terhelhetőségét.

A hivatalhoz folyamatosan érkeznek a súlykorlátozás alóli felmentési kérelmek. Két éves engedély kiadására került sor Takács Zsolt és a Szindekovics cég részére. Több képviselői telefon is érkezett, hogy azon az útszakaszon teherautók hordják az építési anyagokat, a Szindekovics cég is. Sajnos ilyen módon próbálták az építkezést folytatni, hogy olyan céget bíztak meg, akinek volt éves felmentése. Telefonon beszélt az építkezés vezetőjével, akinek elmondta, hogy ez nem volt korrekt eljárás. Korábban már felmerült, hogy Badacsonytördemic felől is tudnának szállítani, hiszen az az építkezés helyszíne. Az ottani polgármesterrel is tárgyaltak, de abból az irányból a nagyobb, betonpumpás autóval nem tudnak feljárni. A múlt héten sor került egy egyeztetésre, melyen a minden érintett részt vett, Laterex, Ampió, Horváth Zoltán polgármester, Török Zoltán alpolgármester és jómaga. Azt ígérték, hogy küldenek egy olyan anyagot, hogy hány alkalommal, mennyi járművel közlekednének. Elmondta nekik, hogy küldjenek egy kérelmet, és a Képviselő-testület majd eldönti, hogy mi legyen a dolog vége. Elvileg ez egy szerződés is, amiben lennének vállalásaik. Kiegészítésként elmondja, hogy a Szindekovics cég éves engedélyét visszavontuk. Az az ajánlatuk, hogy amennyiben kárt okoznak azon a szakaszon, akkor azt helyreállítják CKT-vel. Kérdezte Jegyző urat, hogy ha ez az irány jön elő, hogyan legyen garancia?

 

Dr. Bodnár Attila jegyző válaszában elmondja, hogy bankgarancia, ügyvédi letét.

 

Forintos Ervin képviselő felveti, hogy utána kellene nézni, milyen minősítésű épületet létesítenek.

 

Krisztin N. László polgármester hozzáteszi, hogy egy építkezést nyilván nem szívesen lehetetlenítenének el, de az építtetőnek meg kellett volna néznie, hogy egy ekkora építkezésnél hogyan fognak oda feljutni a gépjárművek. A mi oldalunkról nézve a lakóövezet tábla van kihelyezve.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy korábban felmerült az is, hogy a 6 ha. területen depoznának, s onnan történne a szállítás. Az ülés előtt kapták kézhez az kivitelezéssel kapcsolatos ütemezést. Felhívja a figyelmet arra, hogy 2 gépjármű találkozik az érintett útszakaszon, akkor nincs más, minthogy az egyik fel fog menni a járdára. A teljes útszakaszt kellene nézni, és arra kérni bankgaranciát. Ez egy olyan magas összeg lenne, 100 m. Ft., hogy az Önkormányzat megtudja javítani abban az esetben, ha a kivitelező nem tenné meg. Esetleg 5 tonnás autóra adhatnánk engedélyt, nekik is olcsóbb lenne a többletköltség, mint a bankgarancia és az Önkormányzatnak is megnyugtatóbb lenne, hogy nem menne annyira tönkre az út. Felhívja képviselő-társai figyelmét, hogy mindig engedünk a nyomásnak, de most már meg kell állni.

 

Török Zoltán alpolgármester többször elhangzott már részéről, hogy az építtetők nem nézik meg, hogy rendelkezésükre áll-e a víz, villany, gáz és az Önkormányzattól várják a csodát. Az első véleménykéréskor ő azt támogatta, hogy adják meg az engedélyt, és vállaljanak bankgaranciát az út helyreállítására vonatkozóan. Ha megadják az 5 tonnás teherautóra a behajtási engedélyt, akkor 60 fordulóval számolva, 1,5 év alatt 200-300 úttal ugyan úgy tönkre teszik az útszakaszt. Ha a többség ez mellett döntene, akkor készülnie kell egy előtte és utána állapotról fotóknak. Ha a nagyobb autók járnának akkor ellehetetlenülne a közlekedés azon a részen.

 

Mékli Bernadett képviselő elmondja, hogy elkészült egy klassz útszakasz, várjuk az idelátogató turistákat. Ha engedélyezzük ezen a szakaszon a szállítást az Önkormányzat saját magának tesz keresztbe. Mi lenne a parkoló autókkal?

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a parkolás kérdése külön vita lesz majd.

 

Forintos Ervin képviselő felhívja a figyelmet arra, hogy ha engedélyezzük a szállítást, és az útszakasz melletti ingatlanokban kár esik az az Önkormányzat problémájaként fog megjelenni.

 

Dr. Végh József ügyvéd elmondja, hogy az óvadék járható jogilag.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző felhívja a figyelmet, ha a Képviselő-testület kiadná a behajtási engedélyt, akkor le kellene venni a „lakó- pihenő övezet” táblát.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy az nem lehetséges, hiszen fenntartási időszaka van a Kisfaludy pályázatunknak.

 

Takács Lajos képviselő jelzi, hogy március 16-án kezdenék a szállításokat.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy ez is egy gesztus volt, hogy rendkívüli ülésen tárgyaljuk a kérelmet.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő elmondja, hogy a táblát a pályázat miatt nem lehet levenni, meg van kötve a kezünk. Az ott lakók, amikor észlelték a szállításokat több képviselő-társát is felhívták telefonon, ők pedig Jegyző úrhoz továbbították a jelzésüket.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy az engedély visszavonásával próbáltunk korrigálni.

 

Borbélyné Galambos Gabriella képviselő elmondja, hogy az első szimpátia szavazáskor úgy támogatta a kérelmet, hogy kisebb autóval történjen a szállítás. Nagy a felelősségük, nem hagyhatják, hogy ezt az új utat tönkre tegyék. Ha engedik a szállítást, akkor azt lehetne még meghatározni, hogy csak 10.00 óráig, mert utána érkeznek a turisták.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy képviselő-társai által elmondottak alapján szigorítani kellene a rendeletet, de ez irreleváns, mert 3,5 tonnás autóval így is járhatnak, és Badacsonytördemic felől is fel tudnak menni ekkora gépjárművek.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy a Kisfaludy pályázat építési része lezárult, egy szoftver és led panel beszerzés bonyolítunk még jelenleg a Képviselő-testület tudtával.

 

Török Zoltán alpolgármester szerint, mivel a lakó- és pihenő övezet táblát nem vehetjük le a pályázat miatt, így nincs miről beszélniük.

 

Gyimesi Mónika műszaki ügyintéző elmondja, hogy a fő problémát azt jelenti, hogy az építkezés, amihez a behajtási engedélyeket kérik egy másik településen, Badacsonytördemicen van.

 

Dr. Bodnár Attila jegyző elmondja, hogy a KPM-BM együttes rendelet alapján a lakó-pihenő övezet közlekedési tábla vonatkozik az érintett szakasz közúti közlekedésére, 3,5 tonnás korlátozással.

 

Hartai Béla képviselő elmondja, hogy fentieket a II. számú határozati javaslat tartalmazza.

 

Krisztin N. László polgármester összefoglalva elmondja, hogy az irány a szabályozásnak megfelelő. Kéri, hogy aki a II. sz. határozati javaslattal egyetért, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 7 igen szavazattal, tartózkodás és ellenszavazat nélkül meghozza az alábbi:

 

78/2022. (III.10. ) Képviselő-testületi határozat

Badacsony építkezés – úthasználat

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

  1. megismerte a „Badacsony építkezés – úthasználat” tárgyában előkészített előterjesztést, és dönt abban, hogy kérelmező ügyfél úthasználatra vonatkozó beadványát a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 39/A. §-a rendelkezéseinek figyelembevételével nem támogatja, nem kíván megállapodást kötni kérelmezővel.
  2. felkéri Krisztin N. László polgármestert, hogy a kérelmezőt tájékoztassa a döntésről.

 

Határidő: elfogadásra azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Gyimesi Mónika műszaki ügyintéző

 

 

 

Krisztin N. László polgármester több napirendi pont, illetve hozzászólás nem lévén megköszöni a Képviselő-testület tagjainak és a meghívottaknak a munkáját, majd az ülést 14:58 órakor bezárja.

 

K.m.f.

 

 

 

Krisztin N. László                                                        Dr. Bodnár Attila

polgármester                                                                        jegyző

 

 

 

Török Zoltán

képviselő

jegyzőkönyv hitelesítő

 

 

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése


Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Borbarangolás és Régiós Buszjárat

Önkorm. szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!