2013. 05. 22. rendkívüli testületi jk.

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Szám: 22/2013.

 

Készült: 2 példányban

 

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

Készült: Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. május 22-én 9.00 órai kezdettel  a Polgármesteri Hivatal Ranolder termében (8258 Badacsonytomaj, Fő u. 14.) megtartott rendkívüli, nyilvános üléséről.

 

Jelen vannak:

Krisztin N. László                     polgármester

Orbán Péter                              alpolgármester

dr. Magó Ágnes                        képviselő

Folly Péter                                képviselő

Forintos Ervin                          képviselő

Rajzó Ildikó                              képviselő

Simonné Visi Erzsébet               képviselő

(7 fő)

 

Meghívottként jelen vannak:

Dr. Weller-Jakus Tamás  jegyző távollétében:

Wolf Viktória                            aljegyző

Tamás Lászlóné                         költségvetési- és adóosztály vezető

Horváth Márta                           műszaki osztályvezető

Part Andrásné                            jegyzőkönyvvezető

(4 fő)

 

Lakosság részéről megjelent: 0 fő

 

 

  1. I. NAPIRENDEK ELŐTT

Krisztin N. László polgármester tisztelettel köszönti a Képviselő-testület rendkívüli nyilvános ülésén megjelent képviselőtársait, Aljegyző asszonyt és a munkájukat segítő alkalmazottakat.

Megállapítja, hogy a Képviselő-testület 6 fővel jelen van. Az ülés határozatképes, azt megnyitja.

Jegyzőkönyvvezetőnek javasolja Part Andrásnét, jegyzőkönyv hitelesítőknek Rajzó Ildikó és Simonné Visi Erzsébet képviselőtársait megválasztani. Aki egyetért a személyi javaslatokkal, kéri kézfeltartással jelezze.

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi:

 

502/2013.(V.22.) Képviselő-testületi határozat

-       Jegyzőkönyvvezetőről, jegyzőkönyv hitelesítőkről –

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Krisztin N. László polgármester javaslatára Part Andrásnét jegyzőkönyvvezetőnek elfogadja, Rajzó Ildikó és Simonné Visi Erzsébet képviselőket jegyzőkönyv hitelesítőnek elfogadja.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

 

Krisztin N. László polgármester ismerteti a meghívóban szereplő napirendi pontokat.

 

Dr. Magó Ágnes képviselő a 2. napirendi pontot „Nyilvános pályázati felhívásról – Badacsonytomaj 0303/1. és 0303/2. hrsz-ú ingatlanok” javasolja zárt ülés keretében megtárgyalni.

 

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki Dr. Magó Ágnes képviselő napirendre vonatkozó módosító indítványát elfogadja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi

503/2013.(V.22.) Képviselő-testületi határozat

- Dr. Magó Ágnes képviselő módosító indítványa -

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Dr. Magó Ágnes képviselő indítványát elfogadja és a 2. napirendi pont „Nyilvános pályázati felhívásról – Badacsonytomaj 0303/1. és 0303/2. hrsz-ú ingatlanok” zárt ülésen történő tárgyalását elrendeli.

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

Krisztin N. László polgármester kéri, hogy aki egyetért azzal, hogy a Fogorvosi praxis értékesítése és az ICE’N GO pavilon elhelyezése tárgyú napirendeket nyilvános ülés keretében a Képviselő-testület megtárgyalja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül meghozza az alábbi

504/2013.(V.22.) Képviselő-testületi határozat

- Napirendi pontok elfogadásáról -

Badacsonytomaj Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2013. május 22. napján megtartott rendkívüli ülésének – módosított – napirendjét az alábbiak szerint határozza meg:

 

Napirendi pontok:

  1. 1. Fogorvosi praxis értékesítéséről

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

  1. 2. ICE’N GO pavilon elhelyezése

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

ZÁRT ÜLÉS

  1. 1. Nyilvános pályázati felhívásról – Badacsonytomaj 0303/1 és 0303/2 hrsz-ú ingatlanok

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

 

A Képviselő-testület utasítja a polgármestert a határozat végrehajtására.

 

Határidő: azonnal

Felelős: Krisztin N. László polgármester

 

 

Rajzó Ildikó képviselő felveti, hogy a legutóbbi testületi ülésen a testület arról állapodott meg, hogy a legközelebbi rendkívüli ülésen tárgyalja meg a Polgármester úr két ülés között történt eseményekről szóló beszámolóját.

 

A testület tagjai úgy nyilatkoznak, hogy erre ne most kerüljön sor.

 

Orbán Péter alpolgármester 9.04 órakor érkezett meg a képviselő-testület ülésére.

A szavazók létszáma 7  fő

 

  1. II. NAPIRENDI PONTOK TÁRGYALÁSA

1./ NAPIRENDI PONT

Fogorvosi praxis értékesítéséről

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

/Az előterjesztés a jegyzőkönyv 1. számú melléklete/

Hozzászólások

Folly Péter képviselő 9.05 órakor távozott a teremből.

A szavazók létszáma 6 fő

 

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi, hogy mi a jelenlegi helyzet ebben a témában.

 

Wolf Viktória aljegyző ismerteti, hogy Badacsonytomaj és Badacsonytördemic vonatkozásában Dr. Folly Réka nem kapott többséget. Salföld és Balatonrendes április 29-i képviselő-testületi ülésén döntött Dr. Folly Réka mellett, Ábrahámhegy május 9-i testületi ülésén szintén Dr. Folly Réka mellett foglalt állást. Időközben Dr. Tóth Attila fogorvos jelezte a praxisjog megvásárlása iránti igényét.

 

Krisztin N. László polgármester kérdezi Dr. Szörtsey Zoltán képviseletében jelenlévő Dr. Szörtsey Zoltánnét, hogy hajlandók-e a doktor úrnak eladni a fogorvosi praxist.

 

Dr. Szörtsey Zoltánné elmondja hogy igen, de részükről Dr. Folly Réka elsőbbséget élvez.

 

Folly Péter képviselő 9.07 órakor érkezett vissza a Képviselő-testület ülésére.

A szavazók létszáma 7 fő

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy szó volt együttes ülés összehívásáról, de az említett három önkormányzat úgy nyilatkozott, hogy mivel már döntöttek, nem írják alá a meghívót. Badacsonytördemic tudomása szerint holnap hozza meg a döntését. Információi szerint a doktor úr rossz állapotban van, ha a testületek nem döntenek egy bizonyos határidőig, akkor a praxisjog visszaszáll az államra.

 

Wolf Viktória aljegyző ismerteti, hogy jogfolytonosságot ír elő a törvény, de ha a családon belül nincs megfelelő személy, aki átvenné a praxist, korlátozott ideig értékesíthető visszterhesen, vagy ingynesen.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy a jelenlegi állapot sokáig nem tartható fenn azért sem, mert a településeknek ellátóra van szükségük.

 

Dr. Szörtsey Zoltánné kéri, hogy mielőbb hozza meg a testület a döntését.

 

Simonné Visi Erzsébet képviselő elmondja, hogy Dr. Tóth Attila július 1-jével tudna kezdeni, Dr. Folly Réka esetlegesen októbertől. A nyári szezon előtt vagyunk, jelentősen megnő a településen és környéken tartózkodók száma. Dr. Tóth Attilát javasolja ezenkívül azért is, mert véleménye szerint a több éves gyakorlata és tapasztalata előnyösebb a település lakói részére.

 

Rajzó Ildikó képviselő szerint Dr. Tóth Attila mellett szól, hogy több szakvizsgával rendelkezik, a szakmájában a legmagasabb szintig eljutott, komoly gyakorlata van.  A testületnek a lakosság érdekein túl az idelátogatók érdekeit is képviselni kell. Dr. Folly Rékának sem a gyakorlata nincs meg, szakvizsgái pedig egyáltalán nincsenek. A meghallgatáson tanúsított magatartását nem tudja elfogadni, miszerint a döntéshozók felé úgy nyilatkozott, hogy „kérem szabad orvosválasztás van.”

 

Orbán Péter alpolgármester felhívja a figyelmet arra, hogy három önkormányzat Dr. Folly Réka mellett hozta meg a döntését. Emberségből javasolja átgondolni a kialakult helyzetet, ha a testületek nem tudnak mielőbb egységesen dönteni, Dr. Szörtsey úr és családja elveszti a praxist és a pénzt.

 

Rajzó Ildikó képviselő elmondja, hogy amikor Dr. Folly Réka megjelent az együttes ülésen, az önkormányzatoknak nem volt választási lehetősége, egyedüli jelentkező volt. Jelenleg más a helyzet, a döntést véleménye szerint szakmai szempontok alapján kell meghozni, hogy azt a jövőben megnyugtatóan fel tudja vállalni a testület.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy ez csak részben van így. A három képviselő-testületet tájékoztatta a megváltozott helyzetről. Ők pillanatnyilag nem kívánták módosítani a döntésüket.

 

Simonné Visi Erzsébet képviselő elmondja, hogy az ülést követően tárgyalt Vella Zsolt ábrahámhegyi polgármesterrel, aki elmondta, hogy arról érdeklődött Mosonmagyaróvárról, megkérdezte, hogy miért akar eljönni a fogorvos. Azt a választ kapta, hogy nagyon telített a piac, igazából szeretne más környezetben, emberek között dolgozni. Más jellegű fogászati tevékenységre vágyik. Vella Zsolt azt mondta, hogy Badacsonytomaj hozza meg a döntését és ők nyilván át fogják gondolni. Bízik abban, hogy ők is hamar le tudják bonyolítani.

 

Dr. Magó Ágnes képviselő nem ért egyet azzal, hogy a településen van az orvosi rendelő, az önkormányzat biztosítja a megfelelő körülményeket és más települések döntenek, Badacsonytomajnak kell alkalmazkodnia. A többi önkormányzat egészen eddig elzárkózott a költségek vállalásától. Nem tartja erkölcsileg vállalhatónak, hogy ők mondják meg a kötelező döntést.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy itt nincs társulás. A kötelező ellátási körzetet így rajzolta meg az OEP. Módosító indítványként a fogorvosi praxis Dr. Tóth Attila fogorvos részére történő értékesítését teszi fel. Kéri, hogy aki ezt támogatja, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete 4 igen szavazattal, 2 tartózkodással és 1 ellenszavazattal meghozza az alábbi:

505/2013.(V.22.) Képviselő-testületi határozat

-        Fogorvosi praxis értékesítéséről

1/ Badacsonytomaj Város Képviselő - testülete 2013. május 1. napjával a Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Ábrahámhegy, Salföld, Balatonrendes településekre kiterjedő fogászati alapellátási körzetre vonatkozóan, a praxisjogot megszerezni kívánó dr. Tóth Attila Mosonmagyaróvár, Toldi Miklós utca 11. szám alatti lakos fog(szak)orvossal az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény 2/B.§-a szerinti, a jelen előterjesztés II. számú mellékletében szereplő feladat - ellátási szerződést kíván kötni, melyről az önkormányzat a jelen előterjesztés I. számú mellékletében foglalt tartalmú előszerződést  köt dr. Tóth Attila fog(szak)orvossal.

 

2/ Badacsonytomaj Város Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert a feladat-ellátási szerződésre vonatkozó jelen előterjesztés szerinti tartalmú előszerződés aláírására.

 

3/ Badacsonytomaj Város Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert – amennyiben az önálló orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény végrehajtására kiadott 313/2011.(XII.23.) Korm. rendelet 3.§ (2) bekezdése szerinti - a praxisengedély kiadására jogosult egészségügyi államigazgatási szerv a praxisengedélyt jogerősen kiadta, a jelen előterjesztés II. számú feladat - ellátási szerződésének aláírására.

 

Felelős: polgármester

Határidő: 2013. május 31.

 

2./ NAPIRENDI PONT

ICE’N GO pavilon elhelyezése

Előterjesztő: Krisztin N. László polgármester

/Az előterjesztés a jegyzőkönyv 2. számú melléklete/

Hozzászólások

Krisztin N. László polgármester köszönti Kocsis Endre Zsolt vállalkozót, megkérdezi, hogy kíván-e hozzászólni.

 

Kocsis Endre Zsolt vállalkozó elmondja, hogy nem kíván. Várja a testület döntését, hogy hová helyezheti el a pavilont.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy javaslatként szóba jöhet a tavalyi cukorkaárus helye a 71-es út melletti árok és a korlát mellett. Ahová a korábbi határozat engedélyezte a pavilon áthelyezését, egyéb okok miatt nem lehetséges.

 

Rajzó Ildikó képviselő felveti, hogy esetleg a strand bejárathoz is elhelyezhető lenne.

 

Krisztin N. László polgármester megjegyzi, hogy a Tátika üzletház kipakolása, a másik oldalról a közterület igénybevétel miatt, illetve az ott lévő újságosbódé miatt túl szűk a hely, nem fér el.

 

Kocsis Endre Zsolt vállalkozó elmondja, hogy a cukorkaárus helyén megpróbálják felállítani a pavilont.  Kérdezi, hogy pontosan ki mutatja meg a helyet, amit elfoglalhatnak.

 

Krisztin N. László polgármester elmondja, hogy Horváth Márta műszaki osztályvezető fogja kijelölni a pavilon helyét. Kéri, hogy aki egyetért azzal, hogy az ICE’N GO pavilon helye ebben a szezonban a 71-es út melletti árok és a korlát mellett, a cukorkaárus tavaly elfoglalt helyén legyen, kézfelemeléssel jelezze.

 

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete 6 igen szavazattal, 1 tartózkodással és  ellenszavazat nélkül meghozza az alábbi:

506/2013.(V.22.) Képviselő-testületi határozat

-        ICE’N GO pavilion elhelyezése

Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Kocsis Endre (8258 Badacsonytomaj, Kert u. 3.) kérelmét támogatja, és engedélyezi, hogy az ICE’N’GO pavilon, Badacsonyban a 71-es úti átjáró bal oldalán lévő kijelölt árusító helyen, a 71-es út melletti árok és a korlát mellett, a cukorkaárus tavaly elfoglalt helyén legyen a 2013. szezonban elhelyezve.

Határidő:         elfogadásra azonnal,

egyebekben szerződés szerint, de legalább a 2013. évi szezon idejére

Felelős:            Krisztin N. László polgármester

Dr. Weller-Jakus Tamás jegyző

 

 

Krisztin N. László polgármester több hozzászólás megköszöni a Képviselő-testület és a jelenlévők munkáját és az ülést 9.20 órakor bezárja.

 

 

K.m.f.

 

 

Krisztin N. László                                                          Dr. Weller-Jakus Tamás

polgármester                                                                                  jegyző

Wolf Viktória

aljegyző

Rajzó Ildikó

jegyzőkönyv hitelesítő

Simonné Visi Erzsébet

jegyzőkönyv hitelesítő

 

 

 

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése


Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Borbarangolás és Régiós Buszjárat

Önkorm. szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!