Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címlap Turisztika Borút Borút a vulkánok völgyében
Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)

Friss hírek

Módosult tartalom

Borút a vulkánok völgyében

Természet és Ember harmóniája itt ez a táj, hazája már évezredek óta szőlőnek és bornak, amelyben a régiek szerint a kialudt vulkánok tüze ég tovább.

Igen, kedves Olvasó, ez itt a Vulkánok Völgye, ahol a talaj és a napfény, a tó víztükre és a mediterrán jellegű éghajlat, az itt élő Emberek szőlő iránti szeretete és szakértelme csodálatosan harmonikus, tüzes, jellegzetes karakterű borok készítését teszi lehetővé. A hegyoldalak hűs, titokzatos pincéi, a hegyek lábainál megbúvó apró falvak rejtik a "vulkánok könnyét", s a többi értéket és kincset, amelyet örökül hagytak nekünk a századok.

Jöjj hát, kedves Borbarát!
Fedezd fel a Badacsonyi Borvidék titkait!


A Badacsonyi Borvidék kis ékszerdoboz a Balaton-felvidék nyugati részén. 2000 ha területével a kisebb borvidékek közé tartozik. A szőlővesszőkkel borított vulkáni hegyek lankáin az eltérő adottságok miatt különböző jellegű borok teremnek, sokszínűvé varázsolva a borvidéket. A bazalt és a Balaton egyedülálló jegyeket kölcsönöz itt a bornak, a finom savak harmonikusan simulnak az alkohol és természetes cukortartalomhoz. A különleges klíma nem egyszer a szőlőszemek aszúsodását eredményezi, ezáltal természetesen édes borokkal is találkozhat az ínyenc borbarát.

Kóstold meg ezt a csodát!

Az emberek ősidők óta kedvelik a Balaton-felvidék eme szegletét. A part mentén, a hegyek lankáin a hátsó völgyekben város és apró falvak nőttek. Utcáik, régi épületeik hajdan volt korok emlékeit, hangulatát őrzik, bemutatván mindazt, amit eleink ránk hagyományoztak. Szinte látjuk, amint moccan a vízimalom nehéz kereke, újra búzát őröl, a kis kápolna harangja ünnepre hívja a régi századok emberét, kézfejével homlokát törli a szőlőművelő, a pince rejtekén büszkén kínálja a zamatos badacsonyi bort.

Térj be hozzá kedves Borbarát!

Borral és munkával itt mindig együtt jár a jókedv és a vidámság. A szüretelők tánccal, nótával ünneplik az új termést, amely számukra az életet jelenti, miközben feledik gondjaikat.

A táncban aprók és nagyok díszes ruhában, hagyományokkal telve forognak. Szerelem járja át a tájat, mint annak idején, amikor Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor találkozott. Azóta sem múlt el a varázs, tovább él a hegyek délceg ormain, szelíd lankáin. Átjárja a völgyeket, az itt élők és a hozzánk ellátogató vendégek szívét.

Légy részese a varázsnak, kedves Borbarát!

Szóljunk most a borvidék messzi földön híres borairól! Csak Badacsonyban terem a tüzes Kéknyelű, amelyben a megbúvó vulkáni talaj íz harmonikusan simul szép savaihoz.

Az Olaszrizling csillogó színét zöldből és sárgából keverte a természet tökéletesre. A rezeda illat, a keserűmandulára emlékeztető nemes utóíz örök élményt nyújt. Késői szüreteléssel igazi különlegesség. Ritka utóérési ízek, természetesen magas cukortartalom és mély fenségesség jellemzi. A Szürkebarát a borvidék zászlós bora. Az aranysárga színű, íz- és zamatanyagokban, alkoholban gazdag, telt, olajos nedű méltán lett a borvidék szimbóluma.

Az Ottonel muskotály intenzív gyümölcs illatú és zamatú bor. Elsősorban félédes, édes italként vált a hölgyek kedvencévé, de száraz borként is nagy élményt nyújt. A Chardonnay ritkafajta a borvidéken, a friss szénára emlékeztető illatával, határozott karakterével, élénk, finom savaival elegáns száraz fehérbor. A Rajnai rizling finom illatú és zamatú, markáns, de finom savakkal rendelkező száraz fehérbor, ami a borvidéken már régen honos.

Egészségünkre váljék!

A részletes borút innen tölthető le!

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése

BaBi Badacsony

Önkormányzatunk pályázatai

Badacsonyi programok

Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

Ma 2020. június 02., kedd, Kármen és Anita napja van. Holnap Klotild és Cecília napja lesz.
Sablonválasztó
badacsonytomaj3
Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Badacsonyi Régiós Kártya

Borbarangolás
és Régiós Buszjárat

Napló


Önkorm. szolgálat

Önkormányzati szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!