Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címlap Ügyintéző Műszaki Osztály Műszaki Osztály Közterület-használati engedély
Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)

Friss hírek

Módosult tartalom

Közterület-használati engedély

There are no translations available.

A közterület-használat kérelmezése

Közterület-használati engedély kiadását akkor kell kérelmezni, amikor az ingatlan-nyilvántartásban közterületként meghatározott belterületen építkezést vagy más olyan tevékenységet folytatunk, amellyel a közterületet átmenetileg magáncélra használjuk fel (például: közműbekötés elkészítése, hirdetőtábla elhelyezése, árusítás, vendéglátóipari előkert létesítése, stb.).
Fontos tudni, hogy a közterület rendeltetésétől eltérő célra történő használata esetén az engedélyes köteles a használattal érintett közterületnek és tartozékainak a saját költségén történő folyamatos karbantartására, az engedély megszűnése esetén eredeti állapotban történő helyreállítására.
Közterület-használati engedélyt visszavonásig, illetve meghatározott időre lehet kapni, amely idő eltelte után új kérelmet kell benyújtani.
A közterület- használati engedély iránti kérelemre 2200 forint értékű illetékbélyeget (általános tételű eljárási illeték) kell ragasztani. A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére illetékmentesen meghosszabbítható, illetve szüneteltethető.

Az eljáró hatóság

A polgármester átruházott hatáskörébe tartozik a közterület-használati engedély kiadása, tehát a kérelmet annak a településnek a polgármestere fogja elbírálni, amely település közterületét a kérelmező használni kívánja.

Az eljárás menete

A polgármesteri hivatalban egy nyomtatványt kell kitöltenie a kérelmezőnek, illetve az esetlegesen szükséges egyéb dokumentumot is csatolni kell. Ilyen melléklet lehet például a tevékenység gyakorlására jogosító okirat, vagy 1: 500-as léptékű helyszínrajz a használni kívánt közterületrészről.
Az engedélyhez szükséges szakhatósági és kezelői hozzájárulásokat az engedélyező szerzi be.

A polgármester az eset körülményeinek megvizsgálása után határoz a közterület-használat engedélyezéséről. Az engedélyt azonban közérdekből visszavonhatja, illetve köteles is visszavonni, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett módon és célra használja, vagy a díjat az esedékesség után, a felszólítást követően sem fizette meg.
Az engedélyt kapott személy (az engedélyes) a polgármesternek tett bejelentéssel a közterület-használatot meg is szüntetheti, és ezután nem kell a fennmaradó időre díjat fizetnie.

A közterület-használati díj

A felhasznált terület városon belüli fekvésétől és nagyságától függ a közterület-használati díj összege, melyet az önkormányzati rendelet melléklete határoz meg.

Jogorvoslati lehetőség


Amennyiben a polgármester a kérelmet elutasítja vagy az engedélyt visszavonja, a polgármesteréhez benyújtott fellebbezéssel lehet élni, amit a polgármester Badacsonytomaj Város Önkormányzatának Képviselő- testülete elé terjeszt.

Az eljárás jogi alapja:
A közterület használat rendjéről és annak engedélyezésével kapcsolatos eljárásról 31/2004(IX.30.) és 1/2006(I.31), 3/2007(II.09.), 4/2008. (III.27.) módosítással Badacsonytomaj ör.

Ügyintéző: Szántai Ferencné
Cím: 8258 Badacsonytomaj, Fő u. 2.
Telefon: 87/571-275
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése

Önkormányzatunk pályázatai

Badacsonyi programok

Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

BaBi Badacsony
Ma 2020. July 07., Tuesday, Apollónia napja van. Holnap Ellák napja lesz.
Sablonválasztó
badacsonytomaj3
Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Badacsonyi Régiós Kártya

Borbarangolás
és Régiós Buszjárat

Napló


Önkorm. szolgálat

Önkormányzati szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!