Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címlap Közérdekű Hirdetmények PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉSRE FELHÍVÁS 2017.06.
Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)

Friss hírek

Módosult tartalom

PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉSRE FELHÍVÁS 2017.06.

There are no translations available.

PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉSRE FELHÍVÁS

 

 

Felhívom a Tisztelt Ingatlantulajdonosok és Földhasználók figyelmét, hogy a parlagfű elleni védekezés jogszabály által előírt kötelezettség az ingatlanok birtokosai (használói, tulajdonosai) számára.

 

A parlagfű Magyarországon, a legnagyobb területen előforduló és legelterjedtebb gyomnövény, melynek egészségügyi és gazdasági károsító hatása rendkívül jelentős. Ezért kérjük a lakosságot, hogy mindannyiunk egészségének védelme érdekében akadályozzuk meg a parlagfű terjedését.

 

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése (továbbiakban: a törvény) értelmében a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

 

E határidő után a védekezések ellenőrzését illetve a fertőzött területek felmérését belterületen a település jegyzője, külterületen a járási földhivatalok mezőgazdászai végzik. A parlagfűvel fertőzött területek ismeretében a területileg illetékes Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok (belterület esetén a település jegyzője) a kötelezettség elmulasztása esetén elrendelik a közérdekű védekezést, mely azonnal végrehajtandó.

 

Aki a kötelezettségnek az előírt határidőn belül és felszólításra nem tesz eleget, a törvény 60 § (1) bekezdés c) pontja alapján – többször is kiszabható – növényvédelmi bírsággal sújtható, melynek összege az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008.(VII.31.) Kormányrendelet alapján számítandó, és a gondozatlan terület nagyságától függően 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet. A bírságot és annak kamatát adók módjára a Nemzeti Adó és Vámhivatal hajtja be.

 

A település, a Balaton kiemelt üdülő övezetéhez tartozik, ezért kiemelt jelentőségű, hogy zöldterületei mindig rendezettek legyenek . Ezúton kérek ezért minden földhasználót, hogy az ápolt egészséges környezet, a lakosok egészsége érdekében végezzék el területeik gyommentesítését, ápolását, valamint a folyamatos gyommentes állapot fenntartását.

 

 

Badacsonytomaj, 2017. június 26.

 

 

Tisztelettel:

 

 

Wolf Viktória

jegyző

 

EFOP-1.5.2-16-2017-00032

Humán szolgáltatások

fejlesztése

Önkormányzatunk pályázatai

Badacsonyi programok

Erre a képre kattintva érheti el a Városi Művelődési Központ honlapját!

BaBi Badacsony
Ma 2020. July 04., Saturday, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.
Sablonválasztó
badacsonytomaj3
Szőlő és Bor éve 2017.

Régiós Kártya

Badacsonyi Régiós Kártya

Borbarangolás
és Régiós Buszjárat

Napló


Önkorm. szolgálat

Önkormányzati szolgálat

Vigyázunk Rád a Balatonon!